Ce planuri mai are “Machiavelli” cu Boc?
- Scris de Ciprian Aron
- 25 Feb 2013, 21:42
- Editorial
- Ascultă știrea
Nu a intervenit decis în lupta din interiorul formaţiunii. S-a limitat să lanseze prelegeri plictisitoare cu valoare de aforism iniţiatic pentru viaţa de partid. "Direcţia pe care a adoptat-o Vasile Blaga este una greşită, pe care eu nu o pot susţine", a spus, sfătos, fostul prim ministru. În rest, nimic, niciun comentariu despre partidul sub a cărui siglă a caştigat al treilea mandat de edil al Clujului.
În tot acest timp, la şefia PDL, candidează Blaga, Udrea, Macovei şi, posibil, Gheorghe Falcă. Dacă Falcă şi Udrea au condus sau conduc organizaţii teritoriale, întrebarea care se pune e de ce ar vota pdl-iştii cu Monica Macovei sau ce ascunde candidatura fostului ministru al Justiţiei? Nu de alta, dar pare atât de nefirească intrarea în joc a europarlamentarului care îşi intitulează moţiunea, sentenţios, "Reformiştii". Se bazează doar pe o mână de oameni, intelectualii partidului care ar putea câştiga la fel de multe voturi cam câte persoane ar aduna chinuita echipă de volei a Universităţii la un meci de antrenament. De altfel doamna Macovei a dovedit-o: nu poate strânge voturi pentru că nu are nici discurs (sau dacă are e unul vizibil inchizitorial), îi lipseşte carisma si nu o ajută prea tare nici sobrietatea afişată până la exces. Ca să nu mai vorbim de deja celebra comisie de integritate internă în care erau evaluaţi candidaţii la parlament pe baza unor criterii mai mult sau mai puţin subiective, ce trimiteau în tribună jumătate din liderii politici. Că a fost un eşec lamentabil acea comisie, nu e mai puţin adevărat, dar angoasele şi sechelele lăsate în rândul activiştilor portocalii se pot vedea şi în susţinerea internă de care se bucură Monica Macovei. Şi atunci, totuşi, de ce candidează?
Şi ea, şi Elena Udrea fac parte din aceeaşi familie. Politică, dacă vreţi. Ideologică, nu prea văd cum. Monica Macovei a fost ministrul propus şi susţinut de un partid de stânga care a virat brusc la dreapta, fără reflexii doctrinare prea mari. Elena Udrea e şi mai tare: a trecut de la PSD la PNL şi apoi PDL. Amândouă sunt din familia lui Traian Băsescu şi adversarele lui Blaga. Mai precis, în momentul ăsta în PDL apele se separă clar: oamenii pro şi contra lui Băsescu. Aşa că e puţin probabil ca ele să îşi dinamiteze şansele. Asta mă face să cred că şeful statului nu mai e interesat de câştigarea preşedinţiei partidului. Dacă ar fi fost altfel, comanda vaporeanului ar fi făcut ca Udrea şi Macovei să se pună una în slujba celeilalte. Iar o eventuală moţiune a primarului de Arad, Gheorghe Falcă, ar întări şi mai mult un astfel de scenariu.
De Elena Udrea am mai scris. În ciuda unei vivacităţi politice dovedite în diverse ocazii, politicianul suferă imens ca imagine publică. Astfel că cele două candidate par a fi trimise de Traian Băsescu spre a fi linşate politic în piaţa unde se strâng cei 5000 de PDL-işti. Iar asta confirmă teza trasării unei linii foarte ferme între taberele din PDL. Practic, congresul din martie va ridica în fostul partid al lui Băsescu un veritabil "zid al Berlinului". Vom avea un fel de RFG şi RDG portocalii. Cine va fi în cazul ăsta tabăra de la "Răsărit", cea incapabilă să se rupă de legăturile trecutului? Tabăra care încă nu a renunţat la poza de pe perete a "Fratelui cel Mare"?
La cum arată radiografia, după convenţie, PDL se va rupe. Foarte probabil, Blaga va fi reconfirmat. Atunci Udrea şi Macovei, însoţite de Falcă vor pleca nu în bejenie, nici foarte departe, numai cât să pună de-o nouă formaţiune de "dreapta veritabilă". Cum niciuna dintre opţiunile amintite nu are veleităţi de lider, se deschide drumul pentru cel mai potrivit. Şi ocheanul versat al comandantului de vas se va opri pe hartă taman la Cluj. Nu e întâmplător faptul că Emil Boc nu candidează la nicio funcţie de conducere în partid. Aşteaptă să conducă noua creaţie politică a lui "Machiavelli" Băsescu.
Şi, atunci, la Cluj, cine mai rămâne în PDL?