Cine îşi dă cu credibilitatea în cap?
- Scris de Sorin Rosca Stanescu
- 14 Sep 2015, 15:03
- Editorial
- Ascultă știrea
De pilda, pentru ca tot consumam acest eveniment, in aceste zile, este imposibil ca Sorin Oprescu sa fie cel mai de incredere candidat pentru Primaria Generala a Bucurestiului si, in acelasi timp, DNA sa fie una dintre institutiile cele mai bine cotate de catre aceeasi cetateni ai Romaniei.
Atunci cand se fac cercetari de piata referitoare la prestigiul de care se bucura oamenii politici, la votul de care acestia ar putea beneficia daca astazi ar fi alegeri locale sau parlamentare sau prezidentiale, te astepti ca cei impotriva carora Directia Nationala Anticoruptie a intocmit dosare penale sau chiar cei care au fost deja condamnati sa nu mai fie creditati de catre respondenti. Cu alte cuvinte, este absolut surprinzator ca, la ultima cercetare de piata, la intrebare "Pe cine ati vota pentru functia de Primar General al Capitalei?", de la mare distanta, cele mai multe aprecieri pozitive le primeste doctorul Sorin Oprescu. Si asta se intampla la doar cateva zile de la arestarea acestuia, cu mult tam-tam, si inchiderea lui in faimosul "beci domnesc". Care a luat locul "malmaison-ului", locul de detentie preferat de comunisti, prin care au trecut mai toti demnitarii statului democrat roman.
Exista posibilitatea ca aceasta cercetare de piata sa fie corecta. Dar atunci, asta arunca in derizoriu alte cercetari de piata, facute de institute la fel de prestigioase, care constata ca, an de an, romanii au tot mai multa incredere in binomul SRI-DNA. Pai nu binomul SRI-DNA l-au "lucrat" pe doctorul Sorin Oprescu, azvarlindu-l dupa gratii?
Ori romanii sunt de-a dreptul buimaci, ceea ce nu prea imi vine sa cred, ori exista unele sondaje comandate sau manipulate de "sistem", iar altele nemanipulate de "sistem". Inca. Ceva este extrem de putred in aceasta Damenarca a Romaniei moderne.
Daca mai sunt necesare si alte exemple, ele exista cu nemiluita. Victor Ponta, de pilda, este cel mai bine creditat lider politic, in ciuda faptului ca, DNA i-a dresat un dosar penal. Si este la un pas de a fi trimis in judecata in baza unui rechizitoriu. Se inseala cetatenii atunci cand ii acorda creditul lor lui Victor Ponta? Sau se inseala aceeasi cetateni atunci cand sustin ca binomul SRI-DNA reprezinta o garantie a statului de drept? Un alt exemplu poate fi PSD-ul insusi. Iata un partid care sta la guvernare de aproape patru ani. Si continua sa se afle pe cea mai buna pozitie sub aspectul sondajelor de piata, semn ca nu prea s-a erodat. Si, mai mult decat atat, cetatenii intervievati lasa impresia ca nu i-au deloc in serios multitudinea de dosare penale si condamnari care decimeaza, literalmente, acest partid.
Partidele politice, ca sa ma refer doar la primele doua, PSD si PNL, sunt cotate la scoruri destul de ridicate. Intre 35 - 40%. Ele isi trimit cei mai buni politicieni de care dispun in Camera Deputatilor si in Senat. Dar aceeasi cetateni, atunci cand se pronunta asupra credibilitatii Parlamentului, plaseaza aceasta institutie intr-unul dintre ultimele si cele mai rusinoase locuri. Cum este posibil? Sunt cetatenii buimaci? Sau institutele de cercetare de piata au luat-o razna?