Cine reprezintă Clujul?

Cine reprezintă Clujul?
Aceasta este una dintre întrebările care macină minţile celor interesaţi de cum este şi, mai ales, de cum va fi reprezentată capitala Ardealului la nivel naţional.

Cine o reprezintă religios? Cine o reprezintă politic? Cine o reprezintă administrativ? Cine o reprezintă economico-financiar? Cine o reprezintă sportiv? Cine o reprezintă universitar? Cine o reprezintă jurnalistic? Şi la toate acestea se adaugă mai ales cum o reprezintă? Bine, mai puţin bine, prost sau foarte prost? Cine reprezintă Clujul mai bine, înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Bartolomeu Anania sau Arhiepiscopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu?

 

Este Clujul reprezentat mai bine la nivel naţional de către Emil Boc, de către Ioan Rus - Vasile Dâncu, de către Marius Nicoară - Norica Nicolai sau de către Eckstein Kovacs Peter şi Gheorghe Funar? Este mai bine reprezentat de către Vasile Puşcaş - Vasile Soporan, de către Daniel Buda - Petru Călian, de către Horea Uioreanu - Mircea Puşcă sau de către Mircia Giurgiu sau Mate Levente?

Reprezintă mai bine la nivel naţional şi european Clujul, UBB-ul lui Andrei Marga, UTCN-ul lui Radu Muntean, UMF-ul lui Marius Bojiţă şi Constantin Ciuce, UAD-ul lui Ioan Sbârciu şi Radu Solovăstru, USAMV-ul lui Silviu Mărghitaş  sau Academia de Muzică condusă de Adrian Pop?

 

Cine reprezintă Clujul din punct de vedere economico-financiar? Horia Ciorcilă, Dorel Goia, Ovidiu Turcu, Sorin Dan, Gicu Gânscă, Vasile Leordean, Sorin Ghiţe, Gabriel Cârlig, Eugen Bâlc, Liviu Florian, Dan Nistor sau Ştefan Vuza, Arpad Paszkany, Ştefan Gadola, Peter Pal, Laci Vita, Zsolt Fodor, Erika Hristea, Nagy Zsolt? Cine reprezintă Clujul din punct de vedere sportiv? CFR Cluj sau Universitatea Cluj? “U” Mobitelco, “U” Jolidon sau “U” Transilvania şi “U” Trustul CRE?

 

Cine reprezintă mai bine se pune problema, pentru că fiecare dintre cei enumeraţi mai sus reprezintă, într-un fel sau altul, Clujul! Fiecare dintre cei enumeraţi mai sus sunt asimilaţi într-un fel sau altul cu Clujul. Capitala Ardealului este promovată de către toţi cei care au fost enumeraţi de mine. Fiecare dintre ei a reuşit în domeniile lui şi a reuşit să aducă plus valoare Clujului.

 

Fără îndoială, echipa momentului este CFR Cluj, aşa cum nimeni nu poate contesta că cel mai respectat şi puternic brand economico-financiar al Clujului este Banca Transilvania! Clujul a evoluat economic enorm şi probabil ar trebui să evolueze şi la nivel de mentalităţi. Războaiele economice ar trebui să dispară complet, iar cele politice să se reducă doar la momentul campaniilor electorale.

 

Dar, din păcate, nu trăim într-o societate perfectă şi suntem cât se poate de conştienţi că animozităţile şi războaiele politice şi economice vor continua. Chiar la nivel politic e greu de crezut că liderii partidelor vor înţelege că pentru Cluj cei patru senatori perfecţi, din ceea ce oferă partidele la această oră pe colegiile uninominale, sunt: Puşcaş, Nicoară, Hărdău şi Eckstein.

 

Cu siguranţă, cei patru ar fi alegerea perfectă într-un Cluj perfect. Dar Clujul nu este perfect, iar doar în colegiul senatorial numărul 3, Nicoară cu Puşcaş se anuleaza reciproc. Asa cum se întâmplă şi în cazul deputaţilor Uioreanu şi Păcuraru sau între Buda şi Guşă. Şi exemplele pot continua atât în domeniul politic, cât mai ales în cel economico-financiar-imobiliar! (Depre asta într-un text viitor.)

 

P.S.: Felicitări CFR Cluj pentru rezultatul extraordinar obţinut în “Cetatea eternă”, unde a reuşit să umilească mult mai titrata AS Roma, chiar pe Olimpico, aducând trei puncte pentru România.

Comenteaza