Cu tavanul în cap prin Clujul imobiliar


Cu tavanul în cap prin Clujul imobiliar
Indivizi fără scrupule. Pseudo-investitori imobiliari ce au invadat piaţa aşa-zisului nou ElDorado din inima Ardealului. Bişniţari şi golani cu gândul strict la profitul obţinut peste noapte.

Aşa-zişi oameni de afaceri serioşi şi cu ştaif, în realitate nişte bâzdâgănii fără scrupule, care şi-au încercat sporirea unor averi obţinute de cele mai multe ori prin fraudă, prin investiţii masive în imobiliarele fără reguli. Potenţi afacerişti de top 300, cu gândul strict la profit şi un refuz nervos al promovării calităţii. Aventurieri veniţi de peste tot, inclusiv de peste ocean, ce au visat să devină noii Rotschild, Trump şi Murdoch ai imobiliarelor din România .

 

Escroci patentaţi sau indivizi mizerabili care, pentru un pumn de galbeni şi un teren cu un CUT şi un POT suficient, erau în stare de orice. Inclusiv de trădarea unor prietenii sau de distrugerea unor străzi şi cartiere cu iz de legendă. Personaje ciudate, devenite peste noapte investitori imobiliari de calibru şi dezvoltatori ai noilor ghetouri ale capitalismului sălbatic. Bani negri. Munca la negru.

 

 O legislaţie gri şi autorităţi incapabile să înţeleagă rolul istoric pe care-l joacă în distrugerea sau înfrumuseţarea urbanistică a unei urbe. Organe de control corupte, înţesate de indivizi coruptibili. Incompetenţă şi lehamite, stări generale ale unor indivizi ce ar fi trebuit să vegheze la respectarea unei legislaţii oricum caduce. Investitori dispuşi să dea şi inspectori dispuşi să ia! Un oraş scăpat de sub control într-o perioadă în care toată lumea construia orice şi oriunde. O pilă sau o relaţie bună, la un moment dat şi un PUZ, PUD, Certificat de Urbanism sau Autorizaţie de Construcţie obţinute în dispreţul bunului-simţ, al vecinilor sau al unui PUG de mult depăşit. Blocuri între case, blocuri peste parcuri, blocuri în faţă, blocuri la stânga, blocuri în spate sau blocuri la dreapta.

 

O pădure de blocuri, între care străzile au fost înlocuite de alei, iar aleile, de adevărate poteci de munte. Borduri pe post de trotuare şi alte construcţii în loc de spaţii verzi. O inspecţie de Stat în Construcţii, incapabilă să stăvilească haosul urbanistico-imobiliar. O Comisie Tehnică de Urbanism jenantă şi complet fără putere. Un Consiliu Local manevrabil şi manipulabil. Lideri ai administraţiei locale, care au preferat să-şi satisfacă clientela, în detrimentul viitorului urbei. Zgârie-nori pe hârtie, la fel ca în Defense-ul parizian sau în Manhatann-ul new-yorkez, într-un oraş care în secolul XXI are încă uriaşe probleme cu străzile neasfaltate, lipsa canalizării, iluminatul stradal aleatoriu şi centurile mai mult de castitate decât de circulaţie.

 

 Toate acestea au dus la tavane căzute în capul unor femei gravide, la rahat ieşit în mijlocul unor apartamente după câteva luni de la darea în folosinţă, la căzi de baie căzute prin podea până la vecinul de dedesubt, la balcoane transformate în adevărate mini-piscine, la posibilitatea de a trece dintr-un bloc în altul prin saltul scurt dintr-un balcon în altul, la explozii ale unor centrale termice montate fără expertiză, la miros pestilenţial ce însoţeşte viaţa de zi cu zi într-un întreg cartier, la alei sufocate din cauza lipsei parcărilor sau la posibilitatea de a participa la conversaţia vecinilor din mijlocul apartamentului tău! Infiltraţii, mucegai, instalaţii proaste, pereţi ce doreau, poate, să imagineze “Valurile Dunării”, tencuială căzută la prima ploaie şi din nou un tavan căzut, de această dată peste musafirii unei tinere ce a plătit peste 2 miliarde pentru casa mult visată! 

 

Un tânăr ca mulţi alţii, care şi-a luat responsabilitatea plăţii unui credit pe 20 de ani  pentru o locuinţă care luni seara era aproape să-i omoare prietenii! Cine plăteşte pentru deznădejdea fetei în faţa realităţii? Vor veni, oare, cei care trebuiau să verifice calitatea lucrărilor de pe Calea Baciului să ceară scuze fetei care a dat banii pe apartament?

 

Vor veni constructorii de acolo să ceară iertare fetei care azi este terorizată din cauza incompetenţei lor? Vor veni, oare, dezvoltatorii proiectului să înapoieze o parte din banii primiţi pentru apartament? Greu de crezut, fata va rămâne un simplu cumpărător de bună-credinţă, iar toţi ceilalţi se vor înscrie în marea masă a profitorilor şi escrocilor postdecembrişti!

 

Comenteaza