Despre politica românească

Despre politica românească
Traseismul politic din ultimele săptămâni, condimentat cu ieşirile necugetate atât ale unor lideri ai opoziţiei, cât şi ai PDL-ului, ne aminteşte de anii’ 90.

De mult n-a mai asistat opinia publică românească la atâtea scandaluri mediatice şi la atâtea ieşiri necugetate, ca să fiu elegant cu unii politicieni români.

România priveşte uneori neputincioasă, alteori indiferentă la scena politică românească, în care aceiaşi actori, de mai bine de douăzeci de ani, schimbă rolurile între ei sau trec "ideologic" şi "din convingere" de la un partid la altul, sperând să rămână la masa bucatelor.

Instaurarea guvernului Ungureanu a schimbat neaşteptat raportul de forţe pe scena politică românească. "Arogant" sau nu, fostul şef de la SIE este din ce în ce mai prezent în media românească şi internaţională. Nu poţi deschide un tabloid sau un post de televiziune naţional sau local fără să dai de acest domn. Pe lângă sondajele de opinie ce confimă o popularitate capabilă să distrugă încetul cu încetul nimbul celor doi lideri ai opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, atacurile repetate ale "Antenelor" domnului Voiculescu şi ieşirile nervoase ale liderilor opoziţiei nu fac decât să confime, o dată în plus, că asistăm la o reconfigurare a scenei politice româneşti, că majoritatea actorilor politici importanţi ai României se raportează într-un fel sau altul la Mihai Răzvan Ungureanu. Congresele celor trei partide ale opoziţiei ce formează USL, convocate să întărească ideea "unităţii" celor trei formaţiuni în lupta cu Traian Băsescu, şi gesturile uneori nervoase şi deloc convingătoare ale domnului Victor Ponta ne arată că jocurile încă nu s-au terminat. Teama unor lideri ai opoziţiei că nu vor câştiga suficiente procente pe trendul votului negativ sunt din ce în ce mai evidente. De aceea este foarte important ca liderii USL, dincolo de scandalurile numirii candidaţilor la alegerile locale, să dea semnalul că sunt solidari unii cu ceilalţi, că nu vor trăda şi că nu vor avea înţelegeri cu MRU sau Traian Băsescu.

Rămâne însă întrebarea firească până în ce moment vor rămâne "uniţi"?

Alegerile locale vor constitui primul examen atât pentru opoziţie, cât şi pentru putere sau mai ales pentru PDL. Formaţiunea democrat-liberală este din acest punct de vedere uşor avantajată. Deţine unele dintre cele mai mari capitale de judeţ, putând prin mobilizarea maşinăriei de partid să-şi conserve scorul de 25-30 % din sufragiile naţionale. De cealaltă parte, rivalităţile dintre cele trei partide ale USL (PSD, PNL şi PC), mai ales pentru unele oraşe mari cum sunt Clujul sau Iaşul, ar putea genera un trend negativ pentru opoziţie, în condiţiile în care mesajul politic nu se mai dă de la Bucureşti, unde Sorin Oprescu ar fi câştigat şi fără ajutorul acesteia.

Victor Ponta şi Crin Antonescu ştiu foarte bine acest scenariu şi ca urmare la congresul comun al celor trei partide de sâmbăta trecută a fost invitat şi Sorin Oprescu, tocmai pentru a i se pune o marcă usl-istă.

Necazurile opoziţiei se pare că vor începe, dacă nu au început deja, la Cluj. Rivalităţile dintre liderii PSD şi PNL din acest oraş sunt de mult cunoscute şi greu de depăşit. Ieşirile nervoase ale unora din liderii PSD pe teme false precum "stadionul CFR" şi investiţiile Consiliului Judeţean nu fac decât să întărească acest sentiment al fragilităţii politice. Avantajele investiţionale ale PDL-ului atât la nivelul judeţului, cât şi ale municipiului sunt evidente, dând candidaţilor acestei formaţiuni prima şansă. Încercările unora de a-i lipi lui Emil Boc amprenta "coruptului" Apostu sunt, de asemenea, zadarnice, liderul pdl-ist păstrându-şi o imagine foarte pozitivă în rândul electoratului clujean. Ca să câştige, acesta nu trebuie nici să-şi arate calităţile, nici să dea explicaţii cu privire la "corupţia" din sânul administraţiei clujene. Opoziţia îl ajută enorm în acest sens. Ieşirile publice de genul lui Vosganian la Cluj, menite să-i jignească pe clujeni şi să-i ameninţe că "guvernarea USL" le va tăia subvenţiile, aşa cum Poarta Otomană îşi pedepsea raialele neascultătoare, fac ca şansele candidatului opoziţiei la Cluj să tindă spre zero. Cu siguranţă, o victorie PDL-istă la Cluj va maximiza imaginea PDL-ului la nivel naţional, moment ce va fi greu de gestionat pentru liderii opoziţiei şi pentru unitatea USL-ului.

Adrian IVAN

 

 

Comenteaza