Pentru că scopul real este spălarea imaginii acestuia. Sistemul se apară. Cu dinții. Și se va apăra cu dinții, dominând, din ce în ce mai mult, România, până când clasa politică va fi capabilă să-i scoată sistemului dinții.
După cum se poate lesne observa, atât lecturând printre rânduri declarațiile Elenei Udrea, ale lui Traian Băsescu, ale doamnei Alina Bica, ale altor nenumărați domni și doamne, care au avut de a face cu securitatea internă, aproape invariabil, motivațiile sunt de natură economică. Și, abia apoi, politică. Iar pretextul, firește, este siguranța națională.
Acest lucru se întâmplă pentru că, formal și informal, Serviciul Român de Informații are mari interese economice. Și financiare. Serviciu, în calitate de serviciu? Sau prin interpuși? Acționând în numele unor persoane private. Din interiorul și din exteriorul instituției. Dar, întotdeauna, făcând parte din sistem.
Iată întrebări la care, până când nu este prea târziu, societatea trebuie să le dea un răspuns. Până când întreaga putere economică, politică și întreaga putere a justiției vor fi acaparate de oamenii serviciilor, încă mai este timp.
Tot a început o nouă sesiune parlamentară. Tot am făcut apel la foștii mei colegi pentru a promova două proiecte de legi pe care le-am inițiat. Legea audiovizualului și Legea cinematografiei. Tot m-am bucurat că, de bine, de rău, proiectul Legii primei cadastrări și intabulări este pe țeavă. Este momentul să mai reamintesc de un proiect de lege, dinamitat de cozile de topor SRI, din Parlament, dar care, în mod obligatoriu, trebuie repus pe tapet.
Scoaterea în afara legii a societăților acoperite, deținute de serviciile secrete pe teritoriul României. Până când nu vom avea o asemenea lege - fie ea specială, fie cuprinsă în viitoarea legislația a siguranței naționale - România se va afla sub un pericol din ce în ce mai mare de derapaj democratic. De cădere a țării în mâna unei oligarhii care nu mai este a oamenilor de afaceri, care nu mai este a unor grupuri de interese din politică, ci este, fapt cu atât mai primejdios, aparținătoare de serviciile secrete.
Cum vor controla personaje ca Sebastian Ghiță activitatea șefului lor, Florian Coldea? Cum? Dacă și unii și alții, și controlaţii și controlorii, sunt „operativi".