Două scenarii care se bat cap în cap

Două scenarii care se bat cap în cap
Nu este deloc exclus că începutul acestei săptămâni să fie marcat de o uriaşa coliziune. Între USL şi PDL.

În interiorul fiecărei tabere a fost construit câte un scenariu. În USL încolţeşte proiectul, şi poate se cristalizează până luni, al demiterii preşedintelui prin Parlament. Iar PDL pune la cale răsturnarea Guvernului printr-o moţiune de cenzură. În mod evident, cele două proiecte nu sunt complementare. În ecuaţie mai intervine şi Uniunea Europeană, care este mai degrabă parţială decât imparţială în această înfruntare politică.

Pare a fi o coincidenţă stranie plecarea în străinătate, tocmai într-un asemenea moment, a celor doi copreşedinţi. În câte o scurtă vacanţă. Planificată dinainte? Sau inopinată? Determinată de conjunctura momentului? Pentru ambele ipoteze există argumente şi contraargumente. Secretul nu este ştiut decât de Antonescu şi Ponta. Nu este însă exclus că primul-ministru şi preşedintele interimar al României să dorească dinadins să se distanţeze discret, strategic, de o acţiune declanşată din interiorul grupului parlamentar PNL. Mă refer în mod expres la iniţiativa senatorului Ioan Ghişe. Care a elaborat, am convingerea, cu un grup de specialişti în drept constituţional, un proiect prin care Traian Băsescu să poată fi demis de către Parlament. Din punctul meu de vedere, ar fi logic să se întâmple aşa. Aşa cum este Curtea, ştirbă şi şchioapă şi autodiscreditată, a constatat că "referendumul nu este valabil". Ceea ce înseamnă că populaţia nu a avut posibilitatea să se pronunţe asupra demiterii. În concepţia CCR. Şi atunci e cât se poate de logic că trebuie create condiţiile pentru ca electoratul să decidă printr-un "referendum valabil". O asemenea ipoteză căpăta cu atât mai mult consistenţă cu cât, iată, încă o data, ni se confirmă de către Institutul Naţional de Statistica faptul că întreagă populaţie a României, inclusiv cu cei plecaţi, este 19 milioane. Ceea ce înseamnă că populaţia cu drept de vot se plasează undeva la o cifră de sub 17 milioane.

Dar nici PDL nu stă cu mâinile în sân. Şi nici Traian Băsescu. Ei încearcă să profite la maximum de efectele mânăriei făcute prin intermediul Curţii Constituţionale, dar şi de protecţia de care se bucură pe axă Berlin - Washington. În încercarea de a-şi maximaliza eforturile cacialmalei politice, regimul Traian Băsescu doreşte să se reinventeze în integralitatea să. Cum? Aparent prin crearea unei platforme politice care să i se opună USL-ului în noiembrie. În realitate, printr-un război fulger. Care ar urmă să se declanşeze tot acum. Război care vizează o moţiune de cenzură susţinută de o noua majoritate, creaţă ad-hoc cu ajutorul UDMR, UNPR, precum şi prin cooptarea unor parlamentari independenţi şi a unora din grupul minorităţilor.

Deci termenul pentru materializarea celor două proiecte este chiar săptămâna care urmează. Ambele au că spaţiu de desfăşurare Parlamentul României. Singură amânare posibilă este data de 3 septembrie. Pentru că atunci Parlamentul nu mai poate evită să se întrunească în plen. Dacă ceea ce se anunţa este adevărat, atunci numai una dintre tabere va învinge. Şi vom află foarte curând care.

 

 

Comenteaza