Economia României a crescut cu 3,5%, cea mai bună dinamică din 2008

Economia României a crescut cu 3,5%, cea mai bună dinamică din 2008
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat datele provizorii cu privire la dinamică economiei în trimestrul IV 2013. Produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 1,5% raportat la trimestrul III din 2013 şi cu 5,2% comparativ cu trimestrul IV din 2012.

Cererea externă netă a continuat să fie motorul economiei în ultimul trimestru din 2013, dar contribuţia acesteia la dinamică anuală a PIB s-a temperat la 3,1 p.p., evoluţie determinată de decelerarea exporturilor (la 13,7% an/an) (importurile au crescut cu 4,6% an/an). Totodată, cererea internă s-a ameliorat, contribuind cu 2,1 p.p. la dinamică anuală a economiei. Această evoluţie a fost determinată de accelerarea consumului privat (+1,8% an/an - cea mai bună dinamică din ultimii ani), dar şi de acumularea de stocuri de către companii (contribuţie de 4,1 p.p. la dinamică anuală a PIB).

Pe de altă parte, investiţiile productive s-au contractat cu 11,8% an/an, iar consumul public a consemnat un declin de 7,1% an/an. La nivelul ofertei agregate se notează dinamică agriculturii, în accelerare la 38,2% an/an. De asemenea, industria a consemnat un avans de 12,6% an/an. Nu în ultimul rând, sectorul de construcţii s-a stabilizat (+0,1% an/an), în timp ce ramurile IT&C şi tranzacţii imobiliare au consemnat ritmuri de evoluţie de 5,2% an/an, respectiv 2% an/an. În 2013 PIB-ul României a crescut cu 3,5% an/an, cea mai bună dinamică din 2008.

Această evoluţie a fost determinată de dinamică cererii externe nete (+4,1 p.p.), care a contrabalansat contracţia cererii interne (contribuţie de -0,6 p.p.). În ceea ce priveşte cererea externă netă, exporturile au crescut cu 12,8% an/an, în timp ce importurile s-au majorat cu 2,3% an/an. La nivelul cererii interne, creşterea consumului privat cu 0,7% an/an a contrabalansat declinul consumului public cu 4,1% an/an şi contracţia investiţiilor productive cu 5,7% an/an.

La nivelul ofertei agregate se notează dinamică agriculturii (+23,4% an/an), climatul meteo favorabil şi investiţiile din ultimii ani în acest sector determinând o producţie record în 2013. Totodată, industria a crescut cu 8,1% an/an, evoluţie determinată de impulsul exporturilor. Nu în ultimul rând, sectorul IT&C a crescut cu 2,4% an/an, în timp ce tranzacţiile imobiliare s-au majorat cu 2% an/an. Pe de altă parte, sectorul de construcţii a scăzut cu 1,2% an/an, ritm similar de declin fiind consemnat şi de activităţile de comerţ, reparare autovehicule, transport şi depozitare şi hoteluri&restaurante.

În ultimul trimestru din 2013 decalajul dintre cererea externă netă şi cererea internă s-a atenuat, evoluţie în linie cu estimările proprii. Această evoluţie nu a fost, însă, determinată de relansarea investiţiilor productive, ci de accelerarea consumului privat (sub influenţa recoltei agricole record) şi de acumularea de stocuri. Voi revizui scenariul macroeconomic central în perioada următoare, prin încorporarea datelor preliminare pe 2013.

Comenteaza