EUROanaliza: Neşansă şi succes

EUROanaliza: Neşansă şi succes
Doar că acum neşansa a fost de partea Cehiei, iar succesul, al Portugaliei. Dacă se contabilizează şansele de gol, Cehia a avut mai multe, cel puţin după ce lusitanii au preluat conducerea, cu 2-1.

Numai că excelentul Sjonko nu a mai avut precizia de la primul său gol, cu care a egalat. Nici ceilalţi atacanţi cehi nu au mai nimerit poarta în mod decisiv. Portugalia – cu lacune vizibile în apărare (aşa cum am mai spus, Pepe şi Petit fac greşeli clare) – a câştigat avându-i în atac pe Ronaldo şi Dico, destul de maeştri în faţa unei apărări cehe prea puţin mobilă la incursiunile acestora.

S-a văzut bine că Portugalia este propulsată de forţa ei ofensivă datorată individualităţilor proeminente pe care le are. Cristiano Ronaldo face destule greşeli (încât nu este nici Eusebio şi nici Gerd Müller), dar reuşeşte unu-două goluri (măcar să le pregătească), ceea ce este suficient pentru victoria propriei echipe. Este slab, însă, portarul Cseh, care are o lacunară priză a mingilor pe jos, este destul de şters impetuosul Baros.

Portugalia a trecut în sferturile de finală, în care, foarte probabil, va întâlni Croaţia, pentru a se îndrepta spre probabila semifinală cu Germania. Alternativele îşi au, fireşte, probabilitatea lor, dar această alternativă pare, în momentul de faţă, mai plauzibilă.

A doua partidă a serii, Elveţia – Turcia, a avut cam acelaşi curs: elveţienii au marcat gol în prima repriză, în vreme ce turcii au atacat mai mult, dar fără şansă. Echipa turcă întăreşte mereu impresia unei bune pregătiri (cu un portar, Volkan, excelent), împreună cu lipsa de personalităţi care să dea ascuţime ofensivei.

Restabilirea egalităţii a venit ca o chestiune de echitate, pentru ca apoi să înceapă cunoscuta luptă a ultimelor douăzeci minute, în care fiecare echipă caută să încheie destinul celeilalte în competiţie, marcându-i un gol. Cât sunt sportive, astfel de finaluri de partidă sunt spectaculoase şi transformă în fani ai fotbalului destui neutri.

De această dată, finalul partidei nu s-a dezminţit, doar că s-a jucat pe un teren plin de apă, ce favorizează înscrierea de goluri din accident. Soarta a surâs, pe rând, fiecărei echipe. Cu un gol spectaculos, Turcia a câştigat în ultimul minut, scoţând, practic, Elveţia din competiţie.

Turcia îşi va juca destinul în competiţie contra Cehiei, care, la rândul ei, nu poate merge înaintefără victorie. Va reuşi Turcia acea mobilizare pe care a izbutit-o la Campionatul Mondial de acum şase ani, pentru a câştiga în faţa unei formaţii mai bine reprezentată de talente excepţionale? Va reuşi Cehia să regăsească capacitatea ei caracteristică de a juca suveran şi dezinvolt cu indiferent care echipă?

Comenteaza