Europa, anti-Basarabia

Europa, anti-Basarabia
Ceea ce se întâmplă de luni în Basarabia este, cu siguranţă, unul dintre efectele “Podului de flori” care la vremea respectivă a fost luat de românii de dincolo de Prut într-o derâdere fără noimă.

Fraţii români basarabeni, care au avut “privilegiul” să studieze în ţara mamă, într-o democraţie oarecum consolidată, au ales să încerce impunerea chiar şi prin forţă dincolo de Prut.

 

Basarabia în flăcări nu este văzută ca o reacţie la anularea drepturilor şi libertăţilor de către puterea comunistă de acolo, de către reprezentanţii OSCE şi ai Uniunii Europene. Deşi desfăşurarea alegerilor de acum patru zile a fost profund viciată, la fel ca întregul proces electoral, reprezentanţii organismelor europene au ales să-şi dea girul noii puteri comuniste.

 

Deşi celebrii reprezentanţi europeni au vizitat doar 70 de secţii de vot dintr-un număr de peste 2.000, şi acestea deschise în oraşele mari ale Republicii Moldova, din punctul lor de vedere alegerile s-au desfăşurat normal. Practic, recunoscând corectitudinea alegerilor de duminică şi condamnând din prima manifestaţiile de la Chişinău, occidentalii din OSCE şi UE au demonstrat, încă o dată, că soarta Moldovei este pecetluită, ea fiind lăsată în mâinile Rusiei vecine.

Zeci de mii de oameni sunt în stradă la Chişinău. Zeci de răniţi şi, se pare, chiar doi morţi, alături de două clădiri, Preşedinţia şi Parlamentul, devastate la etajele inferioare.

 

Confruntări de stradă, de o parte demonstranţi tineri cu pietre şi dale de caldarâm, iar, de cealaltă parte, forţe de ordine depăşite, în prima fază, de forţa de reacţie a tinerilor manifestanţi. Dar, cu siguranţă, forţele de represiune şcolite de “mama” Rusia vor interveni în scurt timp într-un mod specific dictaturilor şi tuturor regimurilor autoritare!

 

Cel puţin pentru prima parte a zilei de marţi, tinerii basarabeni au reuşit să fie mult, mult mai mulţi în centrul oraşului decât şi-ar fi închipuit vreodată puterea comunistă de la Chişinău. Românii moldoveni de dincolo de Prut încearcă, la această oră, să-şi recâştige demnitatea în faţa rusofonilor, a ucrainenilor şi a găgăuzilor din Republica Moldova. Dar, mai ales pro-occidentalii şi democraţii din Basarabia încearcă să obţină reeditarea alegerilor trucate din 5 aprilie. Fraudarea alegerilor de către puterea comunistă a dus la un rezultat în care Partidul Comuniştilor a obţinut un scor cu mult peste cele mai optimiste aşteptări ale liderilor roşii din Chişinău. Singuri, fără ajutorul altei forţe politice.

 

în acest moment, însă, mămăliga moldovenească a explodat! Tinerii, în număr de doar câteva mii luni seara, au devenit, la orele amiezii de marţi, aproape 50.000! Practic, marţi, la ora 16.00, se putea vorbi despre începutul unei adevărate Revoluţii la Chişinău. în afara protestelor din capitala Basarabiei, la Bălţi şi într-o serie de comune vecine Chişinăului au început proteste de stradă. Capitala Republicii este însă închisă la această oră. Nimeni nu intră şi nimeni nu iese!

 

Forţele de represiune, ce, teoretic, ar trebui să fie doar de ordine, se regrupau în jurul orei 15.00 pentru a găsi momentul propice  intervenţiei. Liderii opoziţiei, cei ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, ai Partidului Liberal, precum şi ai alianţei “Moldova Noastră”, practic cele trei forţe pro-occidentale ce au reuşit să acceadă în Parlament, au încercat, din păcate fără succes, să oprească mulţimea dezlănţuită să se dedea la acte de violenţă şi să intre în lupte de stradă dure cu Poliţia.

 

La ora 16.15 se putea vorbi de trei grupuri de manifestanţi în centrul capitalei Basarabiei, unul paşnic în Piaţa Ştefan cel Mare şi două ceva mai agresive în faţa şi în interiorul Parlamentului, respectiv al sediului Preşedinţiei. Trebuie menţionat că reacţia mulţimii a venit după o serie întreagă de nereguli cu privire la organizarea scrutinului de duminică şi a perpetuării unei stări în care drepturile fundamentale vizând libertatea de expresie au fost obsesiv călcate în picioare. Libertăţi şi drepturi anulate şi o rusificare continuă a unei populaţii majoritar româneşti.

 

Pentru a înţelege parţial  rezultatul votului de duminică trebuie spus că, începând din octombrie, pe teritoriul Republicii Moldova nu au mai fost eliberate certificate de deces, iar duminică au votat până şi morţii. De asemenea, la o populaţie activă care, în proporţie de aproape 33% se afla la muncă în străinătate, secţiile de vot deschise pentru aceştia în afara graniţelor ţării au fost extrem de puţine, iar o mulţime de cetăţeni moldoveni nu au putut să-şi exercite dreptul la vot, deoarece secţiile de vot au fost blocate de miliţiile paramilitare de la Tiraspol.

 

La ora 16.30, confictul a fost din nou escaladat, clădirea Parlamentului a intrat sub stăpânirea manifestanţilor, iar Preşedinţia a fost incendiată. Indiscutabil, la această oră se poate vorbi de o veritabilă Revoluţie a tinerilor în Basarabia! Graniţele au fost închise, iar comunicaţiile cu Chişinăul, blocate.

 

Reprezentanţii autorităţilor moldovene au intrat în negocieri cu liderii manifestanţilor, încercându-se o mediere care să evite escaladarea majoră a conflictului din stradă, prin intervenţia în forţă a Armatei Republicii Moldova.

 

Cert este că, până şi în cazul încetării protestelor din stradă, tinerii basarabeni au dovedit că speranţa şi dorinţa de schimbare pot fi mai puternice, cel puţin pe termen scurt, decât forţele de opresiune. Felicitări din suflet tinerilor fraţi din Basarabia!

Comenteaza