Justiția face scut în jurul politicienilor?
- Scris de Sorin Rosca Stanescu
- 04 Mai 2015, 13:10
- Editorial
- Ascultă știrea
Iată că, în ciudă insistenței de a obține ținerea sa sub arest, pe cale judecătorească, instanţa s-a opus. I-a dat cu tifla DNA-ului. În acest caz și în altele, din ce în ce mai frecvente în ultima vreme, ce face justiția? Îi protejează pe unii politicieni? Din nou, răspunsul meu este următorul: nici vorbă!
Devine din ce în ce mai clară distincția pe care unii dintre noi au făcut-o de mult. Așa cum, de altfel, ne cere Constituția. Justiția este una, Procuratura este alta. Justiția este reprezentată de judecători. Exclusiv. Iar procurorii, chiar dacă unora le place să le spună, magistraţi, nu fac parte din puterea judecătorească.
Ca atare, ar fi absurd că atunci când o instanță decide că dosarul prezentat de procurori nu conține suficiente probe pentru ca persoana respectivă să fie lipsită de libertate, să vină cineva și să constate, cu un ton onctuos, că respectivul judecător a protejat vreun infractor politic. Și, sper că, din ce mai apăsat, judecătorii să-și spună cuvântul. Nu numai în ceea ce privește abuzul de arestări. Ci și în ceea ce privește dosarele propriu-zise.
Când vom auzi, de suficient de multe ori, că rechizitoriile sunt respinse, că reprezentații puterii judecătorești constată că procurorii au greșit, cu rea-intenție sau din lipsă de profesionalism, vom putea vorbi despre o mai mare independenţă și putere și onorabilitate a justiției.