Justiție independentă cu procurori dependenți?

Justiție independentă cu procurori dependenți?
Vrem nu vrem, ne place sau nu ne place, aceasta este intrebarea zilei. In subtext. Si in context. Ce proceseaza judecatorii? Ceea ce au instrumentat procurorii. Iar daca au existat procurori butonati, magistratii sunt obligati sa joace la liber impus. Tot sub presiunea unor oameni politici. Ca sa promoveze. Ca sa nu retrogradeze.

Daca intr-un program pe calculator introduci data false, iar programul nu este suficient de sofisticat, rezultatul va fi si el fals. Pentru ca, lucrand in viteza si rudimentar, calculatorul, in loc sa stearga pur si simplu informatiile care se bat cap in cap, le prelucreaza alandala. Iar concluzia este si ea tot alandala.

Se intampla ca lucrurile sa devina si mai complicate atunci cand nu se mai gasesc judecatori pentru a fi promovati. Cand acestia sunt substituiti cu procurori. Facuti peste noapte judecatori. Unii cu consemne. Cu misiune.

Daca intr-un sistem care isi va reveni dupa un deceniu al rusinii, Consiliul Superior al Magistraturii va deveni, in fine, singura instanta in masura sa numeasca, sa promoveze sau sa retrogradeze procurori si judecatori, fara nicio imixtiune a guvernului sau presedintiei, atunci va exista sansa ca justitia sa se autoreglementeze cu adevarat si sa elimine, intr-un timp rezonabil, toate elementele de ingerinta din sanul ei. Adica mercenarii.

Comenteaza