La patru ani de “ZIUA de CLUJ”

La patru ani de “ZIUA de CLUJ”
Acum patru ani, (vă amintiţi, era o toamnă la fel de minunată ca şi aceasta!), când primul număr din ZIUA de Cluj stătea să vadă lumina, se găseau deja destui care să lanseze zvonuri, conform cărora, ba eram un ziar apărut ca sprijin al unui partid în campanie, (şi atunci politica se pregătea de campanie!), ba finanţat de o forţă politică anume pentru distrugerea alteia.

Oricum, şi unii şi alţii din marii “informaţi” care se ocupă cu zvonurile - şi atunci şi acum -  nu ne dădeau viaţă lungă. Eram, maximum, un ziar de campanie electorală. Iată, azi se împlinesc patru ani de la acea campanie, de la acele zvonuri şi, în sfârşit, de la primul număr al ziarului! De atunci, în fiecare zi ZIUA de Cluj a fost prezentă în oraşul nostru şi nu de puţine ori chiar şi în capitală, dus. pentru varii motive de navetiştii politici. S-a aflat pe mesele dvs, însoţindu-vă micul dejun, la cafenele, în birourile politicienilor, ale oamenilor de afaceri, în casele bogaţilor şi ale sărmanilor deopotrivă.

 

Am crescut aceşti ani împreună cu Dvs., cititorii noştri! îi privesc acum pe mai tinerii colegi care scriu de la primul număr: sunt aproape nişte maturi, sunt serioşi şi sunt complet schimbaţi (în bine!) faţă de cum erau atunci. Şi cum sensul schimbării este spre o mai bună înţelegere a propriilor noastre acte, sentimente, trăiri şi noi, ziariştii, cât şi Dumneavoastră, cititorii, suntem, după patru ani, altfel: nici mai buni, nici mai răi, ci doar mai aproape de propriul adevăr. Dar cum adevărul se confundă de multe ori cu dreptatea, mulţi dintre noi nu suntem mult mai fericiţi decât atunci.

 

 Dar măcar ne putem înţelege propriul destin mai bine. Putem alege mai bine în numele nostru. Ce am realizat în aceşti ani? E o întrebare la care fiecare dintre aceşti tineri minunaţi care au devenit complet alţi oameni în timp ce au scris zilnic la ziar ar putea răspunde într-un fel anume. Din punctul meu de vedere, cel mai mare câştig au fost oamenii.

 

Cum n-am avut, atunci când împreună cu Rareş Bogdan şi Mihai Moga am făcut primele angajări, noroc de oameni geniali, ca alte ziare, ci doar de tineri talentaţi, acum, după aceşti ani îmi dau seama că sunt şi ei, la rândul lor, pregătiţi să vadă cu ochii lor cum alţi tineri fac acelaşi lucru ca şi ei: se transformă în oameni mari, responsabili, care încep să afle ce caută pe acest pământ al durerii şi fericirii. Acesta a fost însă şi câştigul celor ce ne-au citit.

 

Nu fiindcă am fi “dat jos” pe cineva, nu pentru că am fi dat “mari lovituri de presă”, ci mai ales fiindcă am înţeles că trebuie să promovăm partea constructivă a criticii publice şi să încercăm – chiar dacă nu întotdeauna am reuşit - să fim de partea bună a lucrurilor. Am mai înţeles, de asemenea, că alunecarea spre presa tabloidă nu aduce nimic bun nici în redacţii, nici în rândul cititorilor, astfel că am ridicat şi mai mult standardele de calitate, devenind singurul ziar “quality” din Cluj şi poate şi din Ardeal.

 

Că am avut dreptate când am ales să procedăm aşa, o spune chiar faptul că suntem, de o bună bucată de vreme, cel mai important şi influent ziar de pe piaţă. în rest, putem spune multe. Dar important a fost şi este faptul că pentru un număr relativ mic de oameni talentaţi – redacţia - şi pentru un număr infinit mai mare de oameni din toate categoriile sociale – cititorii noştri - cel mai important lucru a fost întotdeauna ZIUA. ZIUA de mâine.

 

 Mulţumiri tuturor celor care au scris şi continuă să scrie zilnic, împletindu-şi propriul destin cu cel al cotidianului ZIUA de Cluj, mulţumiri celor care au citit, citesc şi vor citi ziarul acesta, indiferent dacă le aduce veşti bune sau proaste, indiferent dacă ne laudă sau ne înjură după ce ne-au citit. Fiindcă lucrurile sunt simple: noi, ziariştii şi Dumneavoastră, cititorii, nu putem exista decât împreună!

Comenteaza