Lacrimi portocalii

Lacrimi portocalii
Am visat-o pe Andreea Pora. Nu a fost un vis erotic. A fost vis politic.

Am visat-o cum plângea. Plângea cu lacrimi portocalii. Plângea pentru partidul ei de suflet. Cel prezidenţial. Şi pe bună dreptate. Rezultatele sunt sensibil mai slabe decât estimările prudente ale lui Vasile Blaga.

În urmă cu câteva zile, semnalam faptul că cel care conduce de facto PDL a ridicat ştacheta prea sus. Atunci când a vorbit de un scor de 25 la sută. Cuţitele se ascut pe sub masă. Cine sunt cei care vor plăti factura acestui răsunător eşec?

În interiorul PDL, din care nu lipseşte nicio secundă Preşedintele Traian Băsescu, va exista un război fulger. Va câştiga cel care va fi mai iute. Cel care va prelua iniţiativa. Cel care va lansa, argumentat fireşte, primele acuzaţii. Câteva precizări despre cei aflaţi în competiţia internă.

Aşa cum semnalam în urmă cu câteva zile, cel mai răsunător eşec înregistrat de PDL este în Bucureşti. Unde responsabilă, fără nici cea mai mică îndoială, este doamna Elena Udrea. Pentru că ea a condus organizaţia. Pentru că ea a organizat alegerile. Pentru că nu a avut curajul să candideze. Pentru că a împins la înaintare candidaţi slabi. Bucureştiul este pierdut pentru viitorii 4 ani. Niciun primar şi nicio majoritate în consilii. Praful s-a ales de PDL. Printr-o stranie extrapolare, putem spune că amploarea eşecului Elenei Udrea, la Bucureşti, nu poate fi egalat decât de amploarea succesului unei alte doamne. Olguţa Vasilescu, care a reuşit, la Craiova, o uluitoare şi dublă performanţă. A învins un contracandidat, considerat, până zilele trecute, de succes, Antonie Solomon, şi a devenit prima femeie primar într-un mare oraş al României.

Dar să ne întoarcem la doamna Elena Udrea. Pentru că ea nu este un simplu membru de vază PDL, care, aşa cum scrie la carte, trebuie să plătească pentru un mare eşec. Ea este protejata Preşedintelui Traian Băsescu. Care i-a trecut cu vederea, dacă nu cumva a şi încurajat-o în acest sens, toate abuzurile şi ilegalităţile pe care le-a săvârşit în calitate de demnitar al statului român. De fapt, Traian Băsescu este cel care a plantat-o. În fruntea celei mai importante organizaţii din România. Prin urmare, pentru a o apăra pe Elena Udrea şi pentru a se apăra, astfel, pe sine, Preşedintele Traian Băsescu va trebui să lovească fulgerător. În cine? În buldogul de serviciu. În Vasile Blaga. Va trebui să îl facă responsabil pe Blaga nu numai pentru prognoza greşită de 25 la sută, scor PDL, ci şi pentru eşecul de la Bucureşti şi din întreaga ţară. În definitiv, va spune Băsescu, nu Blaga e cel care a condus, de fapt, partidul? Nu el a fost strategul acestei campanii electorale? Dacă a pierdut, trebuie să-şi asume răspunderea. Dacă atacă primul, Băsescu va face uitat un detaliu. Şi anume că degringolada PDL şi teribila hemoragie de dinaintea localelor s-au produs înaintea instalării lui Blaga la cârmă.

La rândul său, Vasile Blaga, pentru a nu fi pus în situaţia de inferioritate de a contraataca, este silit să fie primul la mişcare. Ceea ce înseamnă că, logic, ar trebui să o atace frontal şi mortal pe Elena Udrea.
Elena Udrea, aşadar, va fi în epicentrul unui război intern PDL. Va fi poate ultima dată când personalitatea ei va fi omagiată, transformând-o în cap de afiş politic. Andreea Pora va mai plânge. Tot cu lacrimi portocalii.

 

 

Comenteaza