Lipsa de eleganţă ascunde ceva. Ce?
- Scris de Sorin Rosca Stanescu
- 04 Aug 2015, 17:05
- Editorial
- Ascultă știrea
Teodor Atanasiu, unul dintre cei mai importanti lideri PNL, spune ca desi nu ar trebui negociat cu Liviu Dragnea, acest lucru, totusi, se va intampla, pur si simplu pentru ca numai astfel, cetatenii tarii ar putea fi ajutati. In timp ce, Catalin Predoiu, candidat de prim-ministru liberal, este de o duritate extrema. Invitand la negocieri pe PSD-isti, el isi exprima public speranta ca acestia „isi vor baga mintile in cap". Ce se ascunde in spatele acestor afirmatii lipsite de eleganta?
Raspunsul, intr-un singur cuvant, suna astfel: nervozitatea. In patru cuvinte: nervozitatea generata de nesiguranta. Se pare ca lucrurile stau cam asa. Pe rolul viitoarei sesiuni parlamentare sunt cateva decizii politice extreme de dificile, atat pentru unii, cat si pentru ceilalti. Codul Fiscal, de exemplu, este in mare litigiu. El a fost votat si de PSD si de PNL, dar, pe neasteptate, pentru ambele partide, presedintele Klaus Iohannis, dupa ce s-a sfatuit cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a ajuns la concluzia ca acest cod ar putea impinge statul roman intr-o aventura financiara extrem de riscanta.
Retrimitand legea in Parlament, a obligat PNL, partidul care il sustine pe Iohannis, sa isi regandeasca intreg rationamentul care, initial, a condus la aprobarea legii. Multi dintre liderii acestui partid au fost prinzi in spagat. Partidul insusi se afla, partial, in aceasta situatie. Sa ne gandim fie si numai la faptul ca Ludovic Orban, lider de prima marime al PNL, sustine, in continuare, ca este nevoie de masurile de relaxare fiscala promovate de guvernul Ponta. In timp ce, colegi de ai lui insista pe un rationament diametral opus.
O alta provocare este proiectul de lege prin care este creat un Comitet care va incerca sa protejeze macrostabilitatea economico-financiara. Voci liberale tocmai l-au atacat, din aceasta perspectiva, pe guvernatorul Mugur Isarescu. Mai mult chiar, unul dintre politicienii PNL, Andreea Paul, a conceput un proiect de lege prin care sa blocheze realegerea lui Mugur Isarescu in pozitia de guvernator al Bancii Nationale. Si asta se intampla tocmai in momentul in care, Isarescu, prin initiativa cateorva membrii ai Guvernului si cu deplina sustinere a presedintelui Klaus Iohannis, incearca sa se suie pe cei mai inaripati cai pe care s-a aflat vreodata.
Au fost doua exemple prezentate mai sus. In realitate, situatiile in care PNL reactioneaza nervos, neunitar, imprudent chiar, sunt mult mai numeroase. Poate ca ar fi bine ca inainte de a se intra in consultari, sa aiba loc o dezbatere aprofundata in interiorul partidului, asupra tuturor temelor in litigiu. PNL nu poate negocia pe mai multe voci simultan. Si nici in conditiile in care pozitia sa de negociere este contestata din interior. Si, cu atat mai putin, PNL poate negocia jignindu-si partenerul invitat la discutie. Toate acestea sunt semne, nu de putere, ci de vulnerabilitate.