N-avem stadion. Ce nume îi dăm?

N-avem stadion. Ce nume îi dăm?
Din momentul în care primarului Emil Boc i s-a propus ca noul stadion al Clujului să poarte numele lui Dan Anca, spiritele s-au încins aproape ca înaintea unui mare meci.

 

Din mulţimea de idei vehiculate de iubitorii sportului, mi-au rămas în minte câteva: cei mai mulţi sunt de acord ca noua arenă să aibă un nume nou; pentru noua denumire s-au “aruncat” pe piaţă diverse nume; nu există stadionul care să fie denumit. Să le luăm pe rând.

Majoritatea e de acord cu un nou nume pentru stadion. Lumea pare să se fi săturat de “Ion Moina”, numele nu a fost niciodată cu adevărat în sufletul fanilor, poate şi pentru că mulţi nu au ştiut, şi nu ştiu nici acum, cine a fost Ion Moina. Deşi vorbesc despre el toată ziua.

Pe lângă “Dan Anca” au apărut şi alte propuneri pentru numele viitoarei arene: “Zoltan Ivansuc”, “Aurel Guga” sau “Şepcile Roşii”. Ultima, oricât ar fi de frumoasă ar fi, nu o văd realizată niciodată, atât timp cât noul stadion va fi construit de altcineva decât de clubul Universitatea.

 

Nu există stadionul. Aceasta a fost cea mai dură remarcă pe care am citit-o. A semănat cu sunetul enervant al unui ceas deşteptător. Un sunet care, prezent deja în urechile clujenilor de ani şi ani, parcă a mai încetat să deranjeze. Din când în când însă, problema stadionului creează rumoare, mai ales printre cei care ajung pe “Ion Moina”.

Dar, din păcate, doar printre aceştia. Pentru că restul – şi aici mă refer la cei care chiar pot să facă ceva pentru a îndepărta zumzăitul continuu – nu dau semne că ar fi deranjaţi.

Sau care e, de fapt, situaţia, domnilor şi doamnelor consilieri judeţeni? Aşadar, nu avem stadion şi trebuie să îi găsim nume.

Ce nume, însă? Listele cu posibilităţi sunt multe şi lungi. Una ne-a oferit-o trupa “Personal” în deja celebra melodie “Numai «U»”: “Dan Anca, Ivansuc, Ghiţă Mureşan / Paloşanu, Moina şi Demian”. Cum spuneam, de “Ion Moina” s-a cam săturat lumea. “Horia Demian” dă numele Sălii Sporturilor. “Paloşanu” s-ar putea chema viitorul stadion de rugby, dacă va exista vreunul, vreodată. “Ghiţă Mureşan”?

E prea devreme. Mai rămân “Dan Anca” şi “Ivansuc”. Ambii, legende de la “U”. Dan Anca, un om care şi-a dedicat întreaga viaţă culorilor “alb-negre”. Zoli Ivansuc, fotbalistul care, pentru a continua să joace fotbal la “U”, a refuzat Real Madrid.

Dezbaterea poate fi extrem de lungă. Dar îşi are ea rostul? Cu siguranţă. Pentru că, măcar acum, fanii pot avea un cuvânt de spus. Ei vor fi cei care vor merge pe arenă. Nu politicienii.

Ei au altă treabă: să rezolve problema stadionului. Să nu ajungem, Doamne fereşte, peste ani şi ani, că vin nepoţii şi ne întreabă: “Ce nume ar fi mai bun pentru stadion? Dan Anca sau Zoli Ivansuc?”

Comenteaza