Naşul “mega-escrocheriei cupru”. Băsescu sau MRU?

Naşul “mega-escrocheriei cupru”. Băsescu sau MRU?
Ceea ce ieri era extrem de suspect, azi începe să se transforme într-o mega-escrocherie. Un procent de 60% din rezervele de cupru ale României a fost dat pe mâna unei firme-bidon.

3,6 milioane de tone, valoare 20 miliarde USD. Plus un gram de aur la tonă. Adică 3,6 tone aur. Iar preţul vânzării e doar de 200 de milioane de euro. Bani neîncasaţi. Era imposibil ca Guvernul să nu fi ştiut că "lucrează" cu un intermediar. Este cu neputinţă ca Preşedintele Traian Băsescu să nu aibă pe masă diagrama "operaţiunii cupru". Întrebarea e: cine e capul relelor? Înclin să cred că pemierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost pe post de telecomandă.

Guvernul României are tupeul să se laude că a vândut, de patru ori mai scump decât intenţionase, o societate falimentară. Dar cine a falimentat-o? Şi de unde până unde acest preţ? Statele care au un minim instinct de conservare îşi păstrează proprietatea asupra materialelor strategice. Cuprul este printre primele pe listă. Zăcământul de la Roman este al doilea ca mărime din Europa. Cum arătam, valoarea lui estimată este de 20 miliarde USD. Tot Guvernul spune că, pentru a exploata cele 3,6 milioane de tone care mai conţin şi aur, pe lângă cupru, este nevoie de o investiţie de sub 100 de milioane de euro. De ce nu investim noi 100 de milioane pentru a câştiga 20 de miliarde? De ce punem în braţele altora o asemenea avere?

Pentru a oferi un răspuns corect, să vedem cine sunt aceşti canadieni. Firma care a cumpărat se numeşte Roman Copper. A fost înfiinţată la sfârşitul anului trecut, cam pe vremea când Preşedintele Traian Băsescu vorbea insistent despre necesitatea "valorificării", cu parteneri străini, a zăcămintelor de aur şi de alte minerale. După ce, în prealabil, pledase înfocat în favoarea afacerii Roşia Montană. Operată de Gold Corporation, tot din Toronto. Să existe, oare, vreo legătură?

Ei bine, răspunsul este "da". Cine este proprietarul lui Roman Copper, care, deşi nu dispune decât de câteva milioane, trebuie să plătească, în cursul săptămânii viitoare, 200 de milioane de euro? Acţionar unic este Bayfront Capital Partners, tot din Canada. Ei, şi? Ei bine, reprezentanţii acestui fond de investiţii, cel puţin trei dintre ei, au făcut parte din firmele care, timp de zece ani, i-au fost consultanţi şi brokeri faimosului om de afaceri Frank Timiş. Hopa! Am ajuns la afacerea Roşia Montană şi la Frank Timiş, care a iniţiat-o, în colaborare cu canadienii, iar acum execută operaţiuni colosale în Africa, tot vizând exploatarea mineralelor. Şi pentru a pune bomboana pe colivă, mai fac din nou precizarea că aur se găseşte şi într-o parte şi în alta.
Dar "mega-escrocheria cupru" este şi mai parată. De ce? Pentru că societatea de investiţii nu are nici ea prea mulţi bani. De aceea, nu investeşte decât sume modeste în clona sa, Roman Cooper. Dar sunt mai multe clone. În total 36, înfiinţate în 2011. Iar toate au un capital extrem de mic, dar cumpără extrem de mult în state corupte. Tot minerale. Cupru, aur, argint. De ce? Pentru a le vinde altora, după obţinerea licenţelor de exploatare, mult mai scump. Păgubite sunt statele. Câştigătorii sunt politicienii corupţi. Şi nu există nici aviz de mediu. Şi nici nu a fost consultată comunitatea.

MRU sau Preşedintele Traian Băsescu, mai degrabă, trebuie să iasă la raport. Apoi la interogatoriu. Şi, în final, la rechizitoriu.

Sorin ROŞCA STĂNESCU

 

Comenteaza