Ponta, doborât de propria logică

Ponta, doborât de propria logică
Nu afirma premierul, atunci când era convins că va ajunge la Cotroceni, că va exista un nou guvern anul viitor? Şi că firesc este ca acesta să facă şi bugetul? Nu spunea el că bugetul trebuie să fie opera celor care îl vor aplica? Şi, ce face acum? Face mai întâi bugetul şi apoi noul guvern? Sau procedează pe dos? Şi nu încalcă oare doua legi, cu ocazia rectificării?

Este logic. Un partid politic sau o coaliţie de partide, care deţin majoritatea, au un proiect de ţară. În baza acestui proiect este gândită filosofia bugetului de stat. După care este elaborat proiectul de lege. Apoi, echipa care a optat pentru anumite soluţii, vizând dezvoltarea României, aplică bugetul în anul următor şi răspunde de îndeplinirea, cu stricteţe, a acestuia. Orice altă formulă reprezintă un derapaj.

Şi ce avem în România? Un guvern, guvernul Ponta, care a elaborat şi a trecut prin Parlament, beneficiind de o majoritate, bugetul pe anul în curs. Pe care nu l-a respectat. Au fost necesare două rectificări. Maximum prevăzut de legi. Şi, iată că nu este de ajuns. Guvernul Ponta încalcă două acte normative, facându-se pasibil, în corpore, de încălcarea legii penale şi face a treia rectificare. Ce înseamnă aceste rectificări? Ce anume le generează? Au intrat mai mulţi bani la buget? A obţinut statul venituri mai mari, cu peste un milliard de euro în 2014, aşa cum reiese din cele trei rectificări? Nici vorbă. Realitatea este că mai multe ministere nu au făcut cheltuielile pe care trebuiau să le facă. Cu alte cuvinte, miniştrii nu şi-au respectat fişa postului. Şi, în loc să fie sanctionaţi şi daţi afară, au loc rectificări. Nici nu mai este nevoie de vreo altă dovadă pentru a ştampila guvernul Ponta negativ, pentru activitatea din 2014.

În 2015 vom funcţiona după un buget care deja a fost elaborat. De echipa veche guvernamentală. Dar Ponta a anunţat că va schimba echipa. Înseamnă că miniştrii care nu au participat, în niciun fel, la elaborarea proiecţiei bugetare vor fi puşi în situaţia să aplice legea. Iată cum Ponta se contrazice de la o lună la alta.

Dar culmea este că în aceeaşi termeni se pune problema şi în varianta în care, printr-o moţiune de cenzură, care nu poate avea loc decât în luna februarie - pentru ca opoziţia şi-a irosit această şansă, în septembrie - vine un nou guvern. PNL. El după ce buget va funcţiona? După bugetul echipei Ponta. Este bine? Evident, nu.

Dacă PSD a căzut în propria capcană, a unui buget elaborat alandala şi îndeplinit tot alandala, ma întreb de ce PNL ar trebui să procedeze la fel. Şi, până la urmă, care PNL? Fuziunea nu a fost dusă până la capăt. Nu există, în acest moment, o conducere unitară a noului partid. Şi, cu atât mai puţin, nu există vreun program de guvernare.

Se pregăteşte PNL să se lase doborât după modelul Ponta?

Comenteaza