Preşedintele fapt divers

Preşedintele fapt divers
Expresia nu imi apartine. Am auzit-o lansata de cineva la un post de televiziune. Dar mi se pare foarte potrivit pentru a-l caracteriza pe Traian Basescu. Cu atat mai mult cu cat, ea este pusa in antiteza cu o alta expresie, cea de barbat de stat. De personalitate care face istorie. Si care ramane in istorie.

Dar un presedinte fapt divers, care mai mult cleveteste decat face si cand face face prost ceea ce face, este evident ca nu poate ramane in istorie altfel decat sub forma unor pagini negre. La acest destin obscur s-a condamnat singur omul politic Traian Basescu.

Va amintiti, cand a fost prima oara suspendat a anuntat ca daca Parlamentul ia decizia organizarii unui referendum pentru demitere, el isi va parasi functia in trei minute. Nemaiasteptand niciun referendum. Si s-a razgandit.

Va mai amintiti cand a fost a doua oara suspendat, el i-a anuntat pe romani ca nu vrea sa castige sau sa piarda printr-un truc. Si i-a chemat pe toti sa voteze. Apoi, pe neasteptate, s-a razgandit. Si i-a rugat pe toti cei care il mai sustineau sa stea acasa.

Va mai amintiti! A lovit cu dosul palmei un copil, in timpul campaniei electorale. Pus sa jure a facut-o in felul urmator: "Jur ca nu i-am dat un pumn copilului". De fapt, il lovise, cum am spus si cum a vazut toata lumea, cu dosul palmei. S-a prefacut ca jura drept, insa, in esenta, a ajurat stramb.

Va mai amintiti! A afirmat, de nenumarate ori, ca niciodata nu a incercat sa influenteze justitia. A facut-o de nenumarate ori, in direct si la ore de varf, pronuntandu-se impotriva unor oameni politici si blagoslovindu-i cu condamnari, inainte ca instantele sa se fi pronuntat. Ca sa nu mai vorbim de fratele sau si de nepotul sau si de ginerele sau, care au facut bani grei, manipuland oameni ai legii, in numele sau. Al presedintelui.

Va mai amintiti! A spus ca este un om cinstit. Si asta chiar in timp ce savarsea faptele care au constituit, mai tarziu, dosarul Mihaileanu. Si alte multe dosare.

Va mai amintiti! A spus ca dupa ce nu va mai fi presedinte va iesi din viata politica. Il citez aproape cuvant cu cuvant. A afirmat ca nu este demn de un fost presedinte, ca dupa incheierea mandatelor, sa mai fie sef al unui partid politic si niciun caz nu are rost sa mai ramana in politica. A adaugat, la un moment dat, ca se va rezuma sa isi scrie memoriile si, intr-un alt moment, ca se va ocupa doar de nepoti. Iar acum se baga, din nou, in politica.

Si asa mai departe. Acesta este, prin definitie, un presedinte derizoriu. Presedintele fapt divers.

 

Comenteaza