Este un domeniu imens. Cu multe imobile. Cu o pădure printre cele mai frumoase și întinse din salba de păduri a capitalei. Și dotările de la Scroviştea au costat sume imense de bani publici. Palatul Scroviştea este destinat șefilor de state care ne vizitează. În mod normal, acolo, nici pasărea nu poate intra fără acordul președintelui. Pentru că, în definitiv, șefi de state care ne vizitează vin la invitația acestuia.
În 2004, în luna decembrie, în România proaspătului regim Traian Băsescu, abia instalat, a izbucnit un scandal politic. A fost primul de acest fel. Într-un fel, l-am declanșat chiar eu. Aflând că Ion Iliescu primise, la cererea lui, de la Traian Băsescu, îngăduința de a ocupa uriașul domeniu Scroviştea. El, împreună cu doamna Nina. Era ceva de neacceptat și chiar de neconceput pentru o minte normală. Dacă lucrurile ar fi rămas așa, Ion Iliescu, cel „sărac și cinstit", ar fi dobândit, cu titlul de folosință viageră, cea mai mare proprietate existentă în România. Care costă uluitor. Și care necesită, pentru întreținere și pază, un personal uriaș. În paranteză fie spus, șeful statului român ar avea, nu o aeronavă cu care ar putea călători pe mapamond, în vizitele sale oficiale, ci o veritabilă flotă, dacă, pur și simplu, costurile întreținerii Palatului Scroviştea s-ar transfera societății care administrează și asigură transportul aerian prezidenţial. Îmi amintesc perfect că atunci, uluitor de grozăvia deciziei lui Traian Băsescu, am scris unul sau două editoriale, rugându-i pe colegii de la ziarul „Ziua" să publice întreaga documentaţie disponibilă legată de domeniul Scroviştea. Și ce a urmat?
Ne-a telefonat Traian Băsescu. La început, pentru a se justifica. Eu mi-am susținut, aproape cu vehemență, punctul de vedere. Apoi, mi-a telefonat Ion Iliescu. Cu acesta, convorbirea a fost neobișnuit de colorată. A început printr-o întrebare a acestuia: "De ce domnule Roșca protestați împotriva acestei decizii? Cu ce deranjez eu dacă stau la Scroviştea?". "Deranjaţi domnule președinte, pentru că dumneavoastră sunteți «sărac și cinstit», iar Scroviştea este unul dintre cele mai bogate domenii ale României. La ce va trebuie dumneavoastră așa ceva?". Atunci Ion Iliescu mi-a explicat, pe îndelete, că dată fiind starea de sănătate a soției sale, doamna Nina, este îndreptățit să încerce să evite clima de la București și să încerce să-și petreacă bătrânețile într-o zonă cu aer mai curat. Firește, l-am întrebat de ce nu optează pentru una dintre numeroasele vile de protocol de la munte. Mi-a replicat că nici aerul de munte, care este prea tare, nu îi face bine doamnei Nina. Atunci, l-am întrebat de ce nu se mută într-una dintre numeroasele vile de protocol de la Snagov. La această ultima întrebare nu mai țin minte ce mi-a răspuns.
Fapt este că, în urma scandalului declanșat, Traian Băsescu a renunțat la decizia sa, iar Ion Iliescu a rămas pe loc, în vila proprietate personală, din Primăverii, pe care o achiziționase, la un preț de nimic, cu tablouri cu tot - tablouri din patrimonial național - tot de la RA-APPS. A venit la rând profesorul Emil Constantinescu, care și după ce nu a mai fost președinte, ca și atunci când a fost președinte, s-a dovedit a fi într-adevăr un om de o modestie rară. Iar acum, aflăm, nici mai mult, nici mai puțin, că Traian Băsescu s-a mutat la Scroviştea. Și cum în România provizoratul se poate perpetua, mă întreb: ce se ascunde în spatele acestei operațiuni locative?
În penitenciarul Jilava circulă o vorba. I-am auzit pe deținuți făcând următoarea analogie: „Florentin Scaleţchi, fostul comandor, a fost condamnat la moarte și dus de două ori la stâlpul execuției, pentru că nava pe care o avea în responsabilitate a făcut un drum neautorizat până în apropierea apelor teritoriale ale Turciei. Într-o tentativă a acestuia de a se lepăda, cu navă, cu tot, de regimul comunist. Urma să fie executat după mulți ani de tortură și supliciu. În timp ce, Traian Băsescu a furat o flotă întreagă și nu a pățit nimic. Concluzia este că mai bine furi o flotă decât să te plimbi cu un vapor."
Sunt tare curios, după povestea cu Scroviştea, ce vorbe de duh vor mai născoci deținuții de la Jilava. Dar, până una-alta, cred că fiecare dintre români este îndreptățit să afle cine i-a aprobat lui Traian Băsescu mutarea catrafuselor la Scroviştea. Dacă nu este președintele Klaus Iohannis, atunci cine este? Ghici ciupercă ce-i? În joben nu mai rămâne decât primul-ministru. Chiar să fie Victor Ponta atât de pervers și de mincinos?