PSD și calul mort

PSD și calul mort
Lui Victor Ponta i s-a pus cruce. Zilele lui ca om politic sunt numărate. Nu va mai fi premier. Nu va mai fi nici președinte PSD. Și, întrucât nu a știut să-și gestioneze o aterizare lină, nu va mai fi nici vreun om politic influent. Cum va fi PSD peste câteva zile și într-un viitor mai îndepărtat, după ce Victor Ponta iese din ecuație?

Va rămâne un partid de masă. Cu un electorat care, orice s-ar întâmpla, va reprezenta cel puțin 25% dintre cetățenii României. Dar eu cred că se va plasa constant la 30-35%. Și că va continua acest partid socialist să reprezinte cel mai mare bazin electoral din România. Dar cine va conduce partidul peste câteva zile?

Sunt trei linii de forță în PSD. Una este grupată în jurul lui Valeriu Zgonea, avându-l în spate pe Liviu Dragnea, dar și o parte dintre servicii. A doua linie de forță este reprezentată de Rovana Plumb. Ea este susținută de Ponta, care nu poate fi descărcat instantaneu de toate puterile, de o altă parte importantă dintre servicii, precum și de gruparea, încă semnificativă, a lui Ion Iliescu. În fine, există al treilea centru de putere, construit în jurul lui Marian Oprişan, președintele Consiliului Județean Vrancea și, totodată, starostele președinților de Consilii Județene PSD. Între cele trei centre de putere se duce astăzi bătălia pentru succesiunea în funcţia de președinte al PSD.

Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Fiecare are atuuri și puncte slabe. Nu avem spațiu suficient în această analiză pentru a intra în detalii. Dar, totuși, este obligatoriu să înțelegem cât de importante sunt detaliile. De exemplu, dacă după ce a trecut cu bine, până în acest moment, prin furcile caudine ale justiției, Marian Oprişan și încă este declarat nevinovat pentru infracțiuni prezumtive, puse în cârcă de procurori, în scurt timp, situația s-ar putea schimba. Chiar dramatic. Și, astfel, Oprişan ar putea fi scos, de către DNA, din această competiţie politică. Pe de altă parte, ca să rămân la același exemplu, Oprişan nu mai are forța pe care o avea atunci când a fost ales președinte al președinților Consiliilor Județene. Din simplu motiv că, o bună parte dintre președinții Consiliilor Județene PSD sunt scoși din circulație de către DNA.

Menținându-ne în același registru al demonstrației, acest numitor comun al DNA, la fel cum a funcționat în cazul Ponta și cum ar putea funcţiona în cazul Oprişan, ar putea funcționa și în raport cu celelalte două centre de putere din PSD, respective Rovana Plumb și Valeriu Zgonea.
Ar fi dramatic ca, în finalul bătăliei care urmează, în curând, să aibă loc în PSD, să descoperim că diferența o va face, nu propriul electorat, nu membrii acestui partid, ci DNA.

Indiferent însă ce se va întâmpla, putem opera cu două certitudini. Prima este aceea că Victor Ponta, în curând, nu va mai fi președinte PSD și nu va mai reprezenta nimic semnificativ în raport cu acest partid - pentru că nu a știut să se retragă atunci când trebuia - și doi, indiferent cine îl va conduce în viitor, PSD va continua să dețină o putere politică extrem de importantă. Plasată între 25-40% din electoratul României.

În aceste condiții, cred că este igienic pentru viața politică românească ca, măcar la spartul târgului, nici procurorii, nici magistrații să nu mai aibă vreun cuvânt de spus și, din respect față de electoratul de stânga din România, PSD să fie lăsat în pace pentru a putea opta, neparazitat de nimeni, pentru o formulă sau alta de dezvoltare viitoare.

Comenteaza