Puternicii zilei şi slugile lor (de Rareş Bogdan)

Puternicii zilei şi slugile lor (de Rareş Bogdan)
Titlul ilustrează prea puţin ceea ce urmează să expun mai jos. Pentru cei care încă sunt dispuşi să-şi amintească de o Românie în care clasa politică gândea, dar şi arăta altfel, am să ilustrez acest editorial cu o poză de arhivă obţinută prin amabilitatea colegului meu Tiberiu Fărcaş. (Foto Iorga şi Argetoianu).

După 19 ani în care am avut naivitatea să cred în primenirea şi profesionalizarea clasei politice româneşti, aici incluzând şi clasa politică clujeană, ultima lună mi-a demonstrat definitiv că România nu mai are nici cea mai mică şansă de a se salva. Mocirla şi promiscuitatea clasei politice se anunţă perpetuă, iar apariţia unor personaje cu un alt comportament sau chip, doar simple accidente ce întăresc şi mai mult starea de degradare morală a acestei componente de bază a societăţii româneşti.

Motivele pentru care aştern aceste rânduri pe hârtie sunt provenite dintr-o serie de dezamăgiri exclusiv ideatice, pe care am ajuns să le trăiesc în calitate de observator şi, pe alocuri, comentator al scenei publice, cu precădere politice. La nivel naţional, am asistat la căţărarea în funcţii publice a unor personaje sinistre, dubioase sau ciudate. La nivel local, am asistat la promovarea unor “şoricei de partid” în poziţii-cheie şi spectacolul grotesc abia a început. Viitorul imediat se anunţă şi mai şocant, spun surse apropiate sferelor de putere! Ce caută Elena Udrea în Guvern şi în clădirea din Piaţa Victoriei? Nici măcar Carol al II-lea nu şi-a permis să-i ofere un portofoliu ministerial Elenei Lupescu!

Şi nu trebuie uitat că regele suferind de priapism a instaurat chiar dictatura regală! Ce caută slugoiul lui Mazăre de Constanţa în poziţia de ministru al Mediului? Ce caută un absolvent de 12 clase, din care două făcute la fără frecvenţă, în poziţia de Ministru Secretar de Stat la Transporturi? Ce caută un agramat ca Vanghelie în poziţia de purtător de mesaj al unui partid la nivel naţional? Ce caută un individ ca şi Gurzău în Parlamentul României? Dar un fost adjunct de Poliţie Comunitară în importanta funcţie publică de viceprimar de Cluj?

Oare, doar atât mai avea disponibil la nivel de Cluj partidul domnilor Boc, Buda, Tişe, Apostu, Hărdău sau Stamatian? Un copil de 26 de ani care, probabil, are marea realizare că nu a ieşit din cuvântul liderilor locali ai partidului, dovedindu-şi din plin devotamentul în campanie, poate să-l înlocuiască pe Sorin Apostu, primarul Clujului, atunci când acesta se va afla cu “trebi” la Capitală sau în concediu? Până mai ieri credeam că i-ar putea ţine locul la nevoie şi vicele maghiar, dar văzând degradarea morală la care sunt în stare să se supună reprezentanţii UDMR, doar de dragul scaunului, nu mai am motive să cred că oraşul ar fi pe mâini bune chiar şi pentru câteva ore, la timonă fiind un om cu aplecare spre comportament exclusiv slugarnic!

Pentru că acest comportament s-ar putea transfera şi spre mediul economic! Sunt foarte curios să văd cum vor explica maghiarilor din Cluj liderii UDMR gestul de a nu-şi vota propriul reprezentant măcar din simulacru democratic, dacă nu din respect pentru democraţie. Oricum, reprezentantul PDL, care merită felicitat pentru că a ales să-şi anuleze propriul vot, avea din start celelalte 15 voturi ale propriului partid în Consiliul Local, suficiente pentru a deveni primar. S-au supus singuri, oare, cei din UDMR la umilinţa de a nu-şi vota propriul candidat sau a fost o primă cerinţă a puternicilor zilei din PDL?

Oricum ar fi, a punctat PDL şi s-a umilit înfiorător UDMR Cluj. Domnule Laszlo, mai vreţi să primiţi voturile cuiva pe viitor, când nici măcar cei 4 colegi ai Dumneavoastră nu v-au acordat votul? Despre PSD, cred că nici măcar nu mai merită să discutăm. Prestaţia acestui partid la nivel local a fost, în ultimii ani, absolut submediocră, deci nu putem cere nimic de la nişte oameni care nu-şi doresc mai nimic de la scena publică, decât, eventual, să devină un satelit oficial al campionilor din PDL şi să mai primească nişte firimituri de la masa îmbelşugată a bogaţilor zilei.

Satelit sunt demult, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, slugărnicia liderilor Grupului de la Cluj faţă de Traian Băsescu fiind întrecută doar de slugărnicia reprezentanţilor PSD Cluj din Consiliul Local faţă de Emil Boc şi acum, Sorin Apostu. Până la urmă, partidele clujene îşi merită soarta şi nu sunt de condamnat absolut deloc cei din PDL, dacă ceilalţi sunt dispuşi să le fie slugi. Să-i încalece şi să-i stăpânească cu totul, probabil atât merită! UDMR e gulaş, PSD e varză ŕ la Cluj, iar PNL se pregăteşte să se transforme în tocăniţă sau să intre într-un lung post.

Până la urmă va trebui să apelăm la cei din PDL să ceară celorlalte partide din Cluj să iasă cu candidaţi la bătălia pentru Primărie, măcar pentru a simula democraţia, dacă nu reuşesc măcar să spere că ar putea şi câştiga! Pentru a zâmbi, în încheiere, vă invit să priviţi cu maximă atenţie poza cu Nicolae Iorga şi Constantin Argetoianu şi să vă gândiţi dacă există vreo asemănare cu alţi doi lideri politici din “vremile” noastre. Eu mă tot uit de ceva timp şi nu am găsit nici una.

Comenteaza