Rusia gazeazã Basarabia

Rusia gazeazã Basarabia
Abandonarea românilor de dincolo de Prut este evidentã. Europa şi Statele Unite îşi þin ochii închişi de câteva zile.

 Nu vor, nu au interes şi, probabil, nici  curajul de a deranja mãcar cu recomandãri “Ursul Rus”. Putin şi Medvedev rânjesc din jilturile Kremlinului, privind lipsa de atitudine şi laşitatea Occidentului, care a ales sã tacã. Fraþii români basarabeni trãiesc din nou neşansa istoricã de a se fi nãscut mult prea aproape de  “Imperiul rãului de la Rãsãrit”. Faţa noii Rusia, o ţarã în care se aresteazã sau chiar se asasineazã jurnalişti şi lideri ai Opoziţiei, apare din ce în ce mai evident în scenariul “Revoluţiei de o zi” din Basarabia.

 

Serviciile de informaţii şcolite în epoca sovieticã îşi exerseazã de câteva zile noile-vechi strategii pe Basarabia. Puterea gazoductelor sovietice se dovedeşte mult mai puternicã în influenţarea comportamentelor marilor puteri occidentale decât însãşi de mult temuta Armatã Roşie. Organismele europene, OSCE şi Comisia Europeanã, tac jenant şi preferã sã nu aducã nici mãcar o atingere comuniştilor din Moldova lui Voronin, din Transnistria lui Smirnov şi Rusia lui Putin. Basarabia a fost din nou abandonatã în sfera de influenţã a Rusiei. Graniţa civilizaţiei europene se terminã, cel puţin pentru urmãtorii ani, la Sculeni, Ungheni şi Costeşti.

 

Faptul cã raportorii organismelor europene au ales sã nu vadã furtul alegerilor din Basarabia nu mai mirã pe nimeni. Ei vãd de mult nereguli doar unde au interesul sã o facã. Ce conteazã pentru funcţionarii europeni ajunşi în excursie de weekend în Basarabia furtul a aproape 200.000 de voturi dintr-un total de mai puţin de 1,5 milioane de voturi exprimate??!! Astãzi, nici mãcar nu putem spera ca aceştia sã vadã arestãrile şi teroarea instauratã în Basarabia de douã zile.

 

Anii ’50 s-au reîntors la Chişinau, Bãlţi şi Cahul. Românii din Basarabia sunt luaţi de pe stradã de cãtre agenţii serviciilor de informaţii moldoveneşti şi transnistrene împreunã cu poliţia din cele douã republici devenite peste noapte aliate împotriva “agenturilor şi agenţilor din România”, care au provocat “dezordinea” din 07 aprilie. Copii  smulşi de pe patul de spital, adolescenţi ridicaţi de pe stradã, studenţi luaţi pe sus de pe scãrile universitãţilor din Chişinãu.

 

Pãrinţi disperaţi pentru cã le-a dispãrut copilul, fraţi care-şi cautã fraţii prin spitalele şi aresturile din Chişinãu, tinere soţii disperate dupã ce bãrbaţii lor nu s-au mai întors acasã! Teroarea s-a instalat peste Basarabia. Moldova lui Voronin instituie ordinea în republicã. Liderii opoziţiei de la Chişinãu, democraţii din PLDM, PL şi AMN, Vlad Filat, Dorin Chirtoacã, Serafim Urechean, aşteaptã dintr-o clipã în alta sã li se aducã la cunoştinţã fabricarea unor dosare de atentat la securitatea naţionalã şi la funcţionarea instituţiilor statului de drept! Securitatea lui Voronin şi aserviţii Moscovei fac ravagii, în aceste zile, în Basarabia. Graniţele rãmân închise, iar cetãţenii români, expulzaţi sau blocaţi la frontiere.

 

Nu înţeleg exact ce se va întâmpla şi cum vor fi trataţi cei peste 500.000 de basarabeni cu dublã cetãţenie, românã şi moldoveneascã?! Deocamdatã, nici mãcar ei nu pot trece Prutul! Jurnaliştii români rãmaşi în urma alegerilor de duminicã la Chişinãu sunt hãrţuiţi sau chiar ameninţaţi pe faţã. Alţi jurnalişti nu pot intra de 3 zile în Moldova lui Voronin. Comuniştii au pus capac peste Basarabia, iar acolo totul fierbe la foc intens, însã fãrã posibilitate de comunicare nici spre exterior şi nici din Chişinãu înspre raioanele Republicii. Internetul a fost tãiat, curentul se taie cu orele, iar intrarea cetãţenilor din Republicã spre capitalã este atent filtratã şi controlatã!

 

Cu toate aceste, preşedintele Dimitri Medvedev felicitã autoritãţile din Republicã pentru reinstaurarea ordinii în capitalã, iar marile posturi de televiziune transnaţionale tac. CNN, BBC World, EuroNews şi TV5 au privit evenimentele din Moldova cu maxim dezinteres! în ziua în care pe strãzile din Chişinãu 50.000 de oameni luau cu asalt Preşedinţia şi Parlamentul, nici unul dintre cei 4 giganţi media nu au difuzat nimic. Abia a doua zi, la EuroNews s-a difuzat o ştire destul de ambiguã privind desfãşurarea evenimenteleor din ziua precedentã. Practic, reţelele de televiziune transfrontaliere au ales sã izoleze şi ele Chişinãul. Pentru a vedea deosebirea nu trebuie decât sã vã amintiţi de protestele de la Belgrad, Sarajevo, Kiev sau Tibilisi-aici inclusiv cele de ieri, care ţineau mapamondul cu ochii pe Serbia, Bosnia, Ukraina sş Georgia!

 

Dar Moldova nu are nici petrol, nici gaz, nici zãcãminte preţioase, nici nu face parte din interiorul unui stat ce trebuia fãrâmiţat şi, în consecinţã, nu intereseazã pe nimeni, decât pe Rusia şi, eventual, România! O Rusie din ce în ce mai puternicã şi, totodatã, obraznicã şi o Românie cu destule probleme interne! De altfel, pentru ca scenariul sã fie perfect, Chişinãul atacã de 3 zile pe faţã România, privind o posibilã implicare în evenimentele provocate de agitatori profesionişti în capitala Basarabiei. Ruptura diplomaticã nu este doar evidenta, ci şi abil generatã, iar acum, controlatã în aşa fel încât România este prinsã între apãrarea cetãţenilor sãi cu paşaport RO, trecutul istoric şi statutul de ţarã proaspãt intratã în structurile europene cu drepturi depline. Diplomaţia româneascã trece printr-un nou moment extrem de dificil dupã momentul italian de la începutul acestui an.

 

Ambasadorul expulzat şi acuzaţia pe faţã de implicare în treburile altui stat creeazã României mari probleme de imagine la nivel european în acest moment. Deocamdatã, meritã felicitat ministrul de externe Cristian Diaconescu, care a ales sã joace în forţã şi meritã blamat preşedintele României, care tace exasperant din nou! Tace în  condiţiile în care cetãţeni români sunt privaţi de libertate şi sunt excluşi de la exercitarea unor drepturi fundamentale.

 

Este prima datã însã când, cunoscând lipsa de diplomaţie şi stilul frust al preşedintelui României, poate e mult mai bine cã a ales sã nu scoatã capul! Dumnezeu ştie ce reacţii ar mai stârni la adresa României vreo vorbã aruncatã inconştient de Traian Bãsescu. Totusi, Rusia gazeazã Basarabia, iar cetãţenilor români li se limiteazã dreptul de circulaţie, oare pânã unde se va ajunge?

Comenteaza