Șah la președinte

Șah la președinte
Președintele Klaus Iohannis este ținut sub o dublă amenințare de șah. Este somat de mai mulți senatori, în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu, care este și al doilea om în stat, să ia decizia de a iniția demiterea președintei Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, doamna Livia Stanciu, și a puternicei șefe a DNA, doamna Laura Codruța Kovesi.

În același timp, mulți judecători - iar lista crește - au semnat o petiție prin care cer CSM-ului, din care face parte și președintele României, prezidându-i chiar lucrările, să ia măsuri pentru apărarea independenței justiției, întrucât magistrații sunt supravegheați în exces de către Serviciul Român de Informaţii.

Iar SRI este coordonat tot de către președintele Klaus Iohannis. Acest dublu șah, acest veritabil clenci politic constituie prima provocare serioasă la care este supus, încă din primul an al alegerilor, cel mai înalt reprezentant al statului. Ce poate face? Ce nu poate face?

Doamna Livia Stanciu se face, în mod cert, vinovată. În primul și în primul rând fiindcă a transferat o chestiune personală unor instituții ale statului, folosindu-şi în acest sens influența. Există un litigiu în legătură cu o sumă destul de consistentă de bani, pe care soțul acestei doamne o datora unei salariate a domniei sale. În momentul în care banii au fost solicitați, pentru a nu înapoia datoria, Livia Stanciu a invocat, fără să existe niciun fel de probe în acest sens, faptul că ar fi fost șantajată.

Persoana în cauză, Mariana Rarinca, a fost preluată instantaneu de către procurori, supusă unei anchete sumare și, apoi, aruncată după gratii, evident cu acordul unui judecător. Dar pentru a fi ținută după gratii 6 luni, a fost necesar ca din 30 în 30 de zile, câte un judecător să constate că această femeie prezintă un pericol social real. Și că trebuie izolată de restul lumii. După 6 luni, Mariana Rarinca a fost pusă în libertate, pentru că, în cele din urmă, o instanţă judecătorească a hotărât, în mod definitiv și irevocabil, că este total nevinovată.

Nevinovată, nevinovată, dar doamna Mariana Rarinca a fost și pusă la stâlpul infamiei și ținută ilegal în arest și cu banii luați. Dreptatea încă nu s-a făcut. Și nu se va face până când nu primește banii înapoi, scuze din parte celor mai înalte autorităţi ale statului, despăgubiri substanțiale pentru suferinţele îndurate, pe care le vor plăți toţi cetăţenii României, și ei nevinovați, și până când toate persoanele responsabile nu vor suporta consecințele legii. Pentru un număr destul de mare de infracțiuni, cea mai gravă fiind privarea ilegală de libertate a unei persoane. În fruntea acestei liste, se află doamna Livia Stanciu, dar și doamna Laura Codruța Koveşi, care „s-a executat".

Ce poate face în acest caz Klaus Iohannis? Ce datorii are? În primul rând, el are datoria de a răspunde, într-un fel sau altul, acestei provocări. În al doilea rând, dacă decide că persoanele respective trebuie demise, el trebuie să inițieze aceste proceduri. În al treilea rând, dacă CSM va iniția o asemenea procedură, atunci, din nou, domnul Klaus Iohannis trebuie să se pronunțe. Pentru că, în definitiv, conform Constituției, el este întâiul magistrat. Și prezidează această instituție. Și, apoi, ar trebui să execute ceea ce cere CSM, în eventualitatea în care CSM solicita sancționarea celor două doamne. Dar ce te faci? Doamna Laura Codruța Kovesi beneficiază de o bună notorietate în plan internațional, fiind declarată cea mai curajoasă femeie chiar de către Statele Unite ale Americii.

A doua provocare este însă și mai grea. Pentru că vizează Serviciul Român de informaţii și presupune luare unor decizii, care chiar stau exclusiv în pixul președintelui. Dacă judecătorii au fost supravegheați politic sau în scop de șantaj sau pentru a fi forţaţi să ia sau să nu ia anumite decizii, dacă asemenea operațiuni au fost puse la cale de către Serviciul Român de informaţii, încălcându-se multe legi, dar, în primul rând, independenţa justiției, atunci pentru președintele Klaus Iohannis, care între timp a numit și un nou director SRI, este foarte simplu și să afle adevărul și să-i sancționeze pe cei vinovați, deferindu-i justiției.

Iar dacă așa stau lucrurile și dacă există, cu adevărat, vinovați, atunci nu m-aș mira să asistăm la schimbarea rapidă a șefilor celor mai importante diviziuni, începând chiar cu cea de protecţie internă și la scoaterea din post a domnului Florian Coldea, eventual prin procedura numită „aruncare pe horn". Adică, prin „promovarea" acestuia într-o funcție aparent mai înaltă. Eventual, de consul al României la New York. În tandem cu George Maior, proaspăt numit ambasador în Statele Unite ale Americii.

Comenteaza