Sarabanda “acoperiţilor”

Sarabanda “acoperiţilor”
A mai trecut încă o zi. Preşedintele Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns acuzaţiei extrem de grave lansată de Cornel Nistorescu.

Potrivit căreia, el, preşedintele, ales anul trecut, cu mult entuziasm de populaţie, ca simbol al unor schimbări majore, ar fi, de fapt, un ofiţer acoperit al unui serviciu secret. Un amărât de colonel. Pe de altă parte, nici jurnalistul Cornel Nistorescu nu furnizează opiniei publice probele de natură să susţină această acuzaţie. Eu unul revin asupra temei, introducând în discuţie două elemente suplimentare.
 
Pentru început, voi cita unul dintre comentariile postate sub analiza mea de ieri. Textul nu face decât să reia o importantă ştire de presă din timpul campaniei electorale. Iată citatul complet: «14.10.2014, 21:00 - Klaus Iohannis despre scandalul ,,Ponta, ofiţer acoperit": ,,Preşedintele României nu poate să fie mincinos, duplicitar şi manevrat". Candidatul Alianţei Creştin Liberale la preşe­dintie, Klaus Iohannis, consideră că declaraţia făcută, luni seară, de Traian Băsescu, potrivit căreia Victor Ponta ar fi ofiţer acoperit, este "de o gravitate deosebită" şi i-a cerut, totodată, premierului să clarifice situaţia în faţă naţiunii.
 
S-au făcut afirmaţii care ridică mari semne asupra trecutului unuia dintre candidaţii la Preşedinţia României, Victor Ponta. Aceste teme şi afirmaţii sunt de o gravitate deosebită, nu pot fi muşama­lizate, nu pot fi trecute cu ­ve­derea", a spus Iohannis, care i-a adresat şi o întrebare retorică principalului său contracandidat: „Ce alte lucruri aţi mai ascuns în CV-ul dumneavoastră? Ce alte lucruri nu ne-aţi spus şi ar fi bine să ni le spuneţi?", a întrebat Iohannis. Ponta nu poate să fie preşedintele României. Preşe­dintele României nu poate să fie mincinos, duplicitar şi manevrat", a adăugat candidatul Alianţei Creştin ­Li­berale, Klaus Iohannis, care a mai spus că, în timp ce el este un om liber, Victor Ponta este un politician manevrat.
 
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni seară, că prim-ministrul Victor Ponta ar fi ofiţerul acoperit la care s-a referit în repetate rânduri înainte de începerea campaniei electorale pentru preşedinţia României: „Zâmbeşte acum, când e prim-ministru, îi merge, dar când va fi preşedinte, nu îi va merge. Ponta trebuie să recunoască că în ‘97-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE (...) Ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria Sector 1 la Curtea Supremă de Justiţie", a spus şeful statului, într-o emisiune la REALITATEA TV. Victor Ponta a declarat, marţi dimineaţă, că dezvăluirile făcute de preşedintele Traian Băsescu „sunt numai minciuni."».
 
Ce demonstrează citatul pe care l-am reprodus mai sus? El ne arată că, sub acest aspect, atitudinea politică a lui Klaus Iohannis se caracterizează prin intransigenţa. El îl soma, pe bună dreptate, pe Victor Ponta, contracandidatul sau la prezidenţiale, să limpezească controversata chestiune a apartenenţei sale la un serviciu secret. Iar ideea centrală era că nu poţi, mai ales ca preşedinte, funcţiona sub dublă comandă, pentru că, în acest fel, alegătorii sunt trădaţi.
 
Tot în condiţiile lipsei de reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis şi a absenţei unor dovezi, fie ele şi jurnalistice, prezentate de Cornel Nistorescu, îmi permit să mai fac un raţionament. Pornind de la întrebarea "ce anume l-a determinat, până la urmă, pe Nistorescu să-l acuze pe Klaus Iohannis că este colonel în slujba unui serviciu secret, în acelaşi articol în care încearcă să şteargă podeaua cu Gabriel Oprea?". Pentru Cornel Nistorescu, Gabriel Oprea, ajuns într-un termen record general cu patru stele al Armatei române, fără să fi participat la nicio acţiune militară, nu este decât un căprar. Cu atitudine de căprar.

Ei bine, Nistorescu, antipatizându-l, poate pe bună dreptate, pe Gabriel Oprea şi neacceptând teza conform căreia, pe tablă de şah politică nu se lucrează cu simpatii sau cu antipatii, este de-a dreptul indignat de posibilitatea ca preşedintele UNPR să ajungă prim-ministru. Care, pentru a ajunge prim-ministru, ar trebui şi ar putea fi desemnat, în această calitate, de Klaus Iohannis. Aşa că, în mintea lui Cornel Nistorescu, şi Klaus Iohannis ar trebui să fie tot un "căprar". Cei drept, cu grad mai mic. De colonel.
 
Dacă Gabriel Oprea va ajunge sau nu premier, asta nu cred că depinde nici de sentimentele de simpatie, nici de cele de antipatie pe care acest personaj politic le generează. El este, pur şi simplu, astfel poziţionat pe tabla de şah politică încât lasă impresia că este omul potrivit la momentul potrivit pentru a înclina balanţă, astfel încât să se poată forma un alt guvern, care să înlocuiască guvernul Ponta. Oprea, fiind reprezentantul partidului balama, pentru o perioada tranzitorie, până la alegeri, devine, pur şi simplu, personajul politic convenabil pentru toate părţile aflate în dispută. Un fel de "cel mai mic numitor comun".
 
Întrucât Cornel Nistorescu nu operează cu astfel de raţionamente, fiind mai degrabă un comentator pătimaş, nu este deloc exclus ca manieră în care Klaus Iohannis încearcă să gestioneze situaţia politică extrem de complicată din România, lăsând impresia că ar putea acceptă "soluţia Gabriel Oprea", să-l fi scos din minţi şi să-l fi determinat să-l arunce pe preşedinte în groapă ofiţerilor acoperiţi, oferindu-i acestuia şi gradul de colonel.

Dacă este aşa sau nu, Nistorescu trebuie să ne spună. Punând dovezile, dacă le are, pe masă. Iar dacă nu le are, cerându-şi scuze. Cum face orice om de onoare.  Pe de altă parte, nici tăcerea lui Klaus Iohannis nu sună prea bine.

Comenteaza