Se retrage Walter?

Se retrage Walter?
Nu mai intră Florian Walter singur la “U”? Surse din mediul sportiv, confirmate de cele din mediul politic şi de afaceri, vorbesc în aceste zile despre un scurtcircuit în preluarea pachetului majoritar de la Universitatea Cluj.

 

După ce, în urmă cu mai puţin de o lună, presa clujeană, liderii administraţiei, politicienii, dar şi o serie de oameni de fotbal şi simpli cetăţeni vorbeau despre apariţia providenţială a fostului acţionar al ‘câinilor roşii’ în ograda Universităţii, iată că lucrurile încep să scârţâie uşor în preluarea cl”U”bului. Ce s-a întâmplat?

 

Mai nimic, ar spune unii, sau dezinformări masive din partea unora, ar spune alţii!? Alţii vorbesc despre promisiuni enunţate în anumite cercuri ale puterii, chiar ale celei centrale (!), promisiuni care, din ultimele date, nu ar putea fi îndeplinite atât de uşor în favoarea omului de afaceri bucureştean.

 

Doar cine preferă să viseze frumos şi să stea desprins de realitatea societăţii româneşti şi-ar putea închipui că un personaj asemeni lui Walter alias Buşcă ar putea să vină să investească milioane de euro la 450 de kilometri de locul care l-a consacrat, Bucureşti, doar din simpatie pentru Cluj şi pentru inimoşii suporteri ai Universităţii. Walter, hârşâit în experienţele afacerilor cu statul, a decis să vină după ce i s-au promis câteva lucruri esenţiale!

 

Mai precis, câteva afaceri în zona banului public din Cluj şi din jur, dublate de afaceri în zona ministerială şi de business controlată de miniştrii PDL! Zvonurile spun că doar la Cluj, lui Walter i s-a enunţat o afacere de aproximativ 20 de milioane de euro, din care omul de afaceri să extraga sau să-şi recupereze o parte din banii pe care urmează să-i investească la “U” în următorii doi ani.

 

Până la urmă însă, având în vedere că, oricum, cineva trebuie să câştige licitaţiile din spaţiul public, am putea să ne resemnăm şi să considerăm că, deşi omul va fi ajutat să câştige nişte contracte, o parte din bani s-ar duce spre salvarea şi reînălţarea unui simbol extrem de iubit, “U”! Având în vedere că, oricum, jumătate din licitaţiile României sunt “ajustate” în favoarea unora sau altora, ne putem, eventual, resemna cu acest lucru.

 

Dar întrebarea este ce i-a promis totuşi omul din Victoriei misteriosului investitor ce nu este, cu siguranţă, “venit cu pluta” pe Someş? Societăţile lui Walter acţionează în domeniul salubrizării, al construcţiilor şi serviciilor de securitate pe aeroporturi. Sectorul 1 Bucureşti, Autostrada Soarelui, Aeroporturile Mihail Kogălniceanu din Constanţa, Băneasa şi Otopeni, curăţenie prin intercity-urile SNCFR, plus o serie de construcţii în Bucureşti şi Ilfov sunt doar câteva dintre afacerile bănoase ale lui Walter. Groapa ecologică, gunoiul, tocmai a fost adjudecat de Prigoană şi Vereş pe o perioadă de vreo opt ani?! Turnul de la stadion? Intrarea pe Aeroport la serviciile pe care astăzi le fac alţii?

 

Asfaltări şi bordurări prin Cluj? Altceva??? Cert este că pentru a-l aduce la Cluj, i s-a oferit ceva în schimb, mai ales că omul nu are nici o legatură sufletească cu “inima Ardealului”. Cei care i-au promis însă anumite lucruri au făcut-o sau fără să discute cu factorii de decizie locali, luaţi uşor pe nepregătite de cererile investitorului, sau, pur şi simplu, inconştient, doar din dorinţa de a vedea, în sfârşit, un investitor capabil la “U”!

 

Sau în ecuaţie au intrat personaje din sfera puterii, care se dau mai importante decât sunt în realitate şi care au promis fără a avea acoperire. Cert este că, în acest moment, lucrurile s-au cam împotmolit. Localnicii din sfera puterii administrative locale, deşi doresc sigur, din tot sufletul, ca “U” să renască nu par foarte dispuşi să răspundă solicitărilor lui Walter. Pe lângă asta, omul venit să investească acuză că ceea ce i s-a descris înainte de a ajunge la Cluj nu prea are nici o legătură cu realitatea din teren. Iniţial, se vorbea despre o preluare condiţionată exclusiv de investiţiile pe care Walter le va face în următorii 5 ani, după care în schemă a apărut penibilul raport Dariane, realizat oricum într-o perioadă în care “economia duduia”.

 

Adică, pe lângă cei peste 1 milion de euro reprezentând datoriile pe care “U” le are la această oră, investitorul ar trebui să plătească municipalităţii şi suma din evaluarea Dariane. Pentru ce? Doar pentru că i se permite să bage vreo 5-6 milioane la “U” în următorii 2-3ani?! Pe lângă asta, municipalitatea nu pare dispusă să renunţe la brand şi culori, care, astfel, nu vor intra în proprietatea noului investitor. Pe lângă toate acestea, zi de zi apar noi datorii la “U” către cei  care până mai ieri uitaseră, din dragoste pentru culori, de facturi, dar care imediat ce a apărut marele şi potentul investitor, îşi vor banii pe serviciile prestate sau pe produsele trimise!

 

La fel, după toate probabilităţile, omul se aştepta să găsească măcar o bază de antrenamente valabilă, dar, când colo, a constatat nu doar că nu există acea bază, dar şi acolo unde doreşte să intre există unii mai repede de picior, care ofertează şi semnează contractele. ( situaţia Bazei Transilvania-Construcţii, a Bazei Unirea şi, mai nou, inclusiv a Bazei de la Clujana, unde proprietarul a fost convins şi “motivat” să se sucească!)

 

Pentru moment, Walter şi ai săi stau în expectativă şi potrivit unor surse din anturajul acestora, studiază posibilitatea de a intra în continuare la “U”, dar nu ca majoritar, ci alături de alţii - care astăzi nu există -, ceea ce ar da peste cap previziunile extrem de optimiste cu privire la “U”nica Iubire!

Comenteaza