Spaţiul Schengen spulberat

Spaţiul Schengen spulberat
Unii spun ca este doar suspendat acest spatiu. Dar avem, de acum, o certitudine. Intreg mecanismul in baza caruia a fost conceput si functioneaza Spatiul Schengen, din care fac parte 26 de state ale Uniunii Europene, s-a gripat.

Cateva state importante si-au inchis frontierele. Ba inca au adus si armata acolo. Europa arata, la putine zile de la primul asalt al marelui exod, ca un teren de lupta. Si, totusi, tsunami inca nu a sosit. Sunt doar in acest prim val cateva zeci de mii de refugiati. Ce va face Europa cand se va strange milionul?

Nu au trecut decat putine zile de cand cel mai puternic om al Europei, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat, cu emfaza, ca locomotiva Europei este capabila sa primeasca opt sute de mii de refugiati si ca ar avea pregatite, in acest scop, nu mai putin de opt miliarde de euro. Mai mult chiar. A afirmat ca economia Germaniei duduie si vor exista locuri de munca pentru toti acesti oameni.

Si nici nu au zburat bine cuvintele doamnei Merkel in etern si nici nu s-a racit anuntul conform careia generosului sef de stat ar urma sa-i fie atribuit Premiul Nobel pentru Pace si, iata, coada vulpii celui de-al patrulei Reich a fost taiata cu salbaticie. Acum Germania se vaicareste pentru patruzeci de mii de refugiati. Care nici macar nu se afla pe teritoriul sau. Ci alearga innebuniti de-a lungul autostrazilor din Grecia, Italia si Ungaria.

Toata aceasta operatiune senzationala si penibila totodata de intoarcere a vorbei inapoi a degenerat in asa numitul proiect Juncker. Presedintele Comisiei Europene este cel care a anuntat instituirea unor cote obligatorii de refugiati si a unor sanctiuni pentru statele care refuza cota.

Mai multe Guverne, cinci la numar, s-au pronuntat cat se poate de ferm, in sensul ca refuza cotele. Ele sunt: Ungaria, Letonia,Slovacia, Cehia si Romania. Dintre acestea doar Romania nu face parte din Spatiul Schengen. Si, nefacand parte, este cea mai indreptatita sa refuze sa primeasca refugiati. Cu atat mai mult cu cat, nici refugiatii nu vor sa vina in Romania. Dar ce te faci ca a aparut un al saselea stat, care este chiar un mic imperiu. Marea Britanie, care observ ca nu intra la socoteala, desi nici cote nu primeste. Marea Britanie este prea puternica pentru a fi amenintata de Jean-Claude Juncker. Si, cu atat mai mult, pentru a fi vreodata sanctionata. Nu de alta dar britanicii abia asteapta sa-i spuna „pa" Uniunii Europene. De la perdeluta.

Este pentru prima data, azi, cand am auzit ca exista Guverne care isi manifesta o intentie de bun simt, care ar fi trebuit sa se materializeze, inca, din primavara. Si anume sa fie instituit un control asupra traficantilor de fiinte umane. Retele de traficanti, cum am aratat intr-un demers editorial anterior, ii jumulesc pe acesti nenorociti, realizand pe seama lor castiguri exorbitante si o parte dintre bani merg catre retele teroriste. Altii alimenteaza conturile crimei organizate. Se spune ca transportul unui refugiat consta 5000 euro. Eu pun doar 500 si, la 1 milion cati vor fi pana la sfarsitul anului, iata, grupurile criminale de traficanti de fiinte umane realizeaza o jumatate de miliar de euro. In marinimia ei, locomotiva Europei, Germania, nu ar fi putut sa puna la dispozitia acestor nenorociti, contra cost si la preturi rezonabile, cateva dintre marile vase de croaziera care au capacitati de mii de persoane?

S-a terminat faimoasa reuniune JAI. Adica Consiliul pentru Justitie Si Afaceri Interne. Acolo am fost reprezentati de viceprim-ministru Gabriel Oprea. Presedintele Klaus Iohannis l-a mandatat sa refuze, din principiu, orice cota. La plecare, Oprea a declarat ca asa va face. Acum aflam ca, „in interes national sau poate in interes european", domnul Oprea ar fi convenit, in numele statului roman, ca, pe parcursul viitorilor doi ani, sa primim vreo 3000 de refugiati. Atentie, prin incalcarea articolului 3 alineat 4 din Constitutie. Nimeni nu sufla vreo vorba despre necesitatea de a initia un referendum.

Iar bomboana pe coliva o pune, fireste, tarul Rusiei. Domnul Vladimir Putin. Acesta arunca gaz peste focul ucrainean, asteptand rabdator cumplita iarna, cand vecinii nostri vor ingheta de frig si cand economia lor va fi paralizata. Caci despre economiile din buzunarele ucrainenilor nici nu mai poate fi vorba. Populatia din tara vecina mai are putin si explodeaza. Iar Putin se pregateste sa aplaude. In timp ce Uniunea Europeana se balbaie ingrozitor. Si, pe sest, Germania da lovitura. Face conducta pentru gazul rusesc. Ca tot vorbeam despre sanctionarea Rusiei, pentru incalcarea tuturor tratatelor internationale. Ca tot vorbeam despre independenta energetica a Europei. E de rau!

Comenteaza