Spectatori, suporteri şi ultraşi

Spectatori, suporteri şi ultraşi
Nu merită să dai 25 de lei dacă îţi iubeşti echipa favorită?

Nu merită să-ţi strici sâmbăta pentru a-ţi vedea favoriţii evoluând în finala Cupei României? Nu merită să dai nimic de la tine, decât să primeşti bucurii şi satisfacţii?

 

Cu siguranţă, evoluţia din acest an a CFR Cluj a dezamăgit. Nu atât jocul echipei, care a fost  mult mai bun decât al unor echipe plasate mai sus în clasamentul Ligii lui Mitică, cât faptul că nu a prins un loc de Champions League şi nici nu s-a clasat pe podium.

 

Consolarea suporterilor vişinii din Cluj poate fi că de pe acest podium lipsesc şi nume mai grele decât al echipei lor de suflet, ca Steaua, Rapid sau Universitatea Craiova. Consolarea acţionarilor poate veni din faptul că există oferte cu multe zerouri pentru o serie de jucători luaţi cu bani mult mai puţini. Jucători care au dat şi satisfacţii pe parcursul campionatului. După Perreira, vândut cu 4,5 milioane, se aude că Dubarbier pleacă pe 4 milioane, Culio, pe 2 milioane, iar pentru Kone ruşii de la Rubin Kazan oferă peste 6 milioane, unele surse dau chiar 8 milioane!!!

 

Pe praful ăsta sunt bani tare mulţi. Se mai adaugă încă o tranşă de vreo 4 milioane, care încă nu au ajuns  pentru participarea în Champions League în sezonul 2008-2009 plus 2,2 milioane euro din drepturile TV, care ajung, chiar în această săptămână, de la LPF. Teoretic, dacă încasezi atâta bănet, nu ar fi o mare problemă plata unor autocare pentru suporteri la finala Cupei României-Timişoreana, meci în compania vicecampioanei “Poli” Timişoara!

 

Dar întrebarea este dacă doar acţionarii CFR Cluj trebuie să facă eforturi sau suporterii, dacă îşi iubesc echipa cu adevărat şi doresc să o încurajeze, ar trebui să facă şi ei un mic efort financiar? Nu vreau să jignesc pe nimeni şi nu doresc să nasc polemici inutile, dar nu mă pot abţine să nu dau un exemplu de aproape! Din oraş. Din acelaşi oraş şi tot cu cetăţeni onorabili ai Clujului. Universitatea Cluj are de ani buni, cel puţin de atâţia de când evoluează CFR în prima Ligă şi la cel mai înalt nivel, o prestaţie submediocră, dacă nu de prea multe ori penibilă! O prestaţie de acest fel exclusiv pe teren şi în management, dublată însă de o prestaţie fabuloasă în tribune!

 

O prestaţie pătată doar de nişte mici grupuri de exaltaţi sau prea pătimaşi, care însă nu au fost, nu sunt şi nu au fost reprezentativi pentru zecile de mii de suporteri şi ultraşi ce trăiesc, se bucură şi suferă din suflet pentru “U”nica Iubire! Şi care îşi încurajează echipa favorită chiar şi în nămolul din “Divizia B”, acum Liga a doua a lui Sandu! Şi care îşi vor încuraja echipa, cu siguranţă, şi în Liga a treia, dacă sâmbătă nu se întâmplă minunea la ACU Arad cu FC Bihor!

 

Doar au încurajat-o inclusiv în deplasări în anul 2000, când echipa a mai evoluat în Divizia C. în acest an, tiffoseria bianco-nerro şi-a trimis reprezentanţi de ordinul sutelor chiar şi la Vânju Mare sau Salonta, oraşe ceva mai puţin importante decât Roma, Bordeaux, Londra, Bucureşti, Timişoara sau Braşov, unde CFR ar fi avut nevoie şi ar fi meritat cu prisosinţă cel puţin câteva sute de susţinători în tribune! Când iei bucurii peste bucurii şi te simţi mândru de favoriţi, poate nu ar trebui să uiţi, ca suporter adevărat, să mai şi dai!

 

Poate de aceea există diferenţe majore între spectatori, suporteri şi ultraşi! Diferenţe pe care le ştiu şi le simt doar cei care au stat pe ploaie, pe vânt, pe ninsoare sau la 40 de grade, pe gradenele unei tribune pentru a ţine pumnii strânşi favoriţilor din iarbă! După egalul cu Pandurii Târgu-Jiu, dacă tot ne referim la acest oraş, cel mai iubit jucător “feroviar”- Tony- a cerut la microfon sprijin pentru CFR în momentele nefaste ale acestora!

 

Cu ce răspund fanii CFR-ului acum, când se cramponează de punerea la dispoziţie a unor autocare plătite de către acţionariatul din Gruia pentru a face deplasarea într-un număr suficient de mare, ca să se poată auzi puţin şi Clujul în vacarmul pe care îl vor face miile de “ultraşi Viola”!?

 

Chiar dacă voi deranja mulţi făţarnici ce se dau “U”-işti, dar nu ar scoate un leu pentru Club, spun, cu maximă sinceritate şi credinţă, că dacă acum 7 ani, Arpad Paszkany, Ştefan Gadola, Peter Pall, Mircea Timofte, Daniel Metz, Laci Vita, fraţii Teofil şi Simi Mureşan ar fi fost lăsaţi să investească la “U”, în tribunele din Târgu-Jiu ar fi fost peste 5-6 mii de ultraşi din Cluj, la meciul de mâine-seară!

 

Dar asta e istorie şi noi nu o putem rescrie, oricât ne-am dori uneori! Eu sper sincer, chiar dacă iubesc din suflet “U”, ca adevăraţii fani vişinii să lase totul deoparte şi să-şi ajute echipa mâine-seară într-un număr cât mai mare, pentru că, până la urmă, e vorba de imaginea Clujului pe care îl iubim cu toţii!

 

P.S. în încheiere, vreau să le transmit compasiunea mea sinceră unor simpatizanţi dinamovişti care suferă ruşinea de a fi avut campionatul în mână, pierzându-l însă fără drept de apel: Ştefan Dimitriu, Vasile Dâncu, Tavi Hoandră, Sorin Bagiu, George Petrule, Lucian Danciu, Florin Danciu, Andrei Cionca, Radu Constantea şi Codin Samoilă.

Comenteaza