Tăriceanu rămâne Premier

Tăriceanu rămâne Premier
Alegerile au fost câştigate la urne de PSD. Asta cel puţin potrivit rezultatelor exit poll date publicităţii de către Insomar, la comanda Realitatea TV şi CCSP, la comanda Antena 3.

 Preşedintele Bãsescu a ajuns în genunchi sã-i cearã marelui duşman de pânã acum, premierul Tãriceanu, sã accepte sã intre la guvernare cu PD-L. Un PD-L ce a obtinut cu putin peste 2% fatã de alegerile locale şi europarlamentare şi cu 8-10% sub ceea ce se spera în urmã cu 7-9 luni. Nici cei mai pesimişti analişti portocalii nu credeau acum douã-trei luni cã PD-L nu va sãri de 35%. însã pentru Cotroceni, conform informatiilor de ultimã orã, (21.20) nu conteazã diferenta de aproape 6% pe care a obtinut-o PSD în defavoarea PD-L.

 

 Practic, se repetã situatia din decembrie 2004. Bãsescu a hotãrât şi atunci şi hotãrãşte şi acum. La guvernare se pregãtesc sã se aşeze PNL cu... PD-L. Preşedintele Emil Boc a anuntat asearã din Aleea Modrogan cã “Dacã cineva a câştigat alegerile în România, acelea au fost politicile de dreapta!” Cum se traduce asta? Extrem de simplu, PD-L se pregãteşte sã se aseze la Guvernare alãturi de PNL. Stolojan ne-a confirmat la doar 15 minute distantã de declaratia preşedintelui Boc cã “PNL e prima optiune de dialog”!

 

 Un PNL, care a obţinut un rezultat ce în mai 2008 era fantasmagoric pentru cei mai mulţi analişti! Nici măcar liderii PNL nu sperau decât în 18% la începutul acestei campanii. Rezultatele ExitPoll însă dau un PNL ce devine partid de mase!

 

Cu peste 20% din voturile obţinute, care va duce PNL la un număr total de mandate de peste 23% în Parlament, liberalii fac jocurile de putere în România lui decembrie 2008. Practic, există doar doi actori, preşedintele Băsescu şi PNL, urmaţi de doi actori secundari, PD-L şi PSD. Cu siguranţă, pentru PSD care a obţinut în jur de 36% din voturile exprimate, conform exit poll, ceea ce-i va duce la peste 40% din mandatele în Parlament, este extrem de frustrant să câştigi alegerile pentru a doua oară şi să nu ajungi la guvernare!

 

 Pentru că potrivit tuturor informaţiilor primite, palma a fost deja bătută între Tăriceanu şi Băsescu pe de o parte, Tăriceanu şi Boc pe de alta parte şi... Basescu şi cel mai influent liberal, conu Dinu Patriciu, pe de altă parte! Dacă în cazul înţelegerii dintre Boc-Blaga-Videanu şi Tăriceanu-CrinAntonescu-Orban nu există nici o surpriză, toţi fiind politicieni dispuşi să lingă unde au scuipat până mai ieri, mi se pare surprinzătoare înţelegerea dintre Tăriceanu-fost ‘Moliceanu’ şi Băsescu, fost ‘dictatorul de la Cotroceni’ în accepţiunea reciprocă a celor doi.

 

Dar, poate, şi mai surprinzător mi se pare faptul că Dinu Patriciu a fost dispus să uite că o noapte, în  2005, a dormit fără şireturi la pantofi în arestul IGP, cu largul concurs al preşedintelui Băsescu . Ce face interesul financiar din om..!? Chiar dacă e el inteligent, titrat şi stilat. Tăriceanu a uitat. Patriciu a uitat. Boc a uitat cine erau până mai ieri noii corupţi ai României şi România va fi condusă, după toate probabilităţile, de un Guvern condus de Tăriceanu-ce va avea parte de o nouă desemnare din partea şefului statului!

 

Un guvern în care PNL va păstra 5-6 miniştri plini şi o mulţime de secretari de stat şi directori de Agenţii şi Regii. Ce va face PSD? E greu de spus în acest moment. Unii nu se sfiesc să vorbească de încercarea de a se porni o adevarată Revoluţie roşie, după modelul portocaliu patentat în Ukraina. (Nu cred, personal, în această variantă!)  Alţii vorbesc de o tabără grupată în jurul lui Bogdan Olteanu, care ar merge pe mâna unei alianţe cu PSD, pe relaţia cu Viorel Hrebenciuc.

 

Alţii văd chiar o coabitare la guvernare între PSD şi PD-L cu un premier ceva mai ardelean, care însă nu se bucură de încrederea ‘Centrului’ social-democrat grupat în jurul lui Geoană-Mitrea-Mazăre-Dragnea-Oprişan-Hrebenciuc.

 

Dar, chiar în aceste momente, pentru a doua oară în această seară Emil Boc anunţa în direct pe Realitatea TV (ora 22.10) că Dreapta ar trebui să-şi impună politicile la nivelul României în urma opţiunilor clare ale populaţiei care a ales politicile de dreapta în proporţie de peste 50%! Restul e doar simulacru de consultare la Cotroceni! Nimic mai mult!

 

Dar va trebui, totuşi, să aşteptăm dacă ne bazăm şi pe spusele lui Radu Berceanu, care dădea ca sigură câştigarea alegerilor de către PD-L (!) numărătoarea voturilor. Practic, liderul PD-L Berceanu a fost singurul care a făcut apel la numărătoarea voturilor şi nu la exit-poll. Vom vedea dacă numărătoarea e altceva decât exit poll-ul, iar numărul de mandate e altceva decât numărătoarea.  

 

Comenteaza