Un centru al Clujului fãrã spaţii verzi?

Un centru al Clujului fãrã spaţii verzi?
Centrul Clujului fãrã spaţii verzi! Asta pare a fi deviza celor care au câstigat licitaţia pentru reabilitarea şi reamenajarea centrului Clujului.

Dupã reamenajarea ‘a la Dresda’ a Bulevardului Eroilor, urmeazã ca în aceastã primãvarã, de cum dã ştevia, sã înceapã şi marea reamenajare a Pieţei Unirii, adicã a acelei pieţe în care troneazã maiestuoasã catedrala romano-catolicã Sfântul Mihail şi grupul statuar Matei Corvin.

 

 Deşi mi s-a mai atras atenţia cã în planşele prezentate celor din Consiliul Local şi Comisiei de Urbanism, dalajul de piatrã ar urma sã ajungã pe noua reamenajare pânã la baza catedralei, spaţiul verde din jur şi brazii maiestuoşi fiind retezaţi din rãdãcinã, nu am luat în considerare, crezând cã este, pur si simplu, o simplã variantã de lucru! Acum însã un candidat la Primãrie, Gergely Balasz, de la PCM, a atras -zilele trecute- atenţia asupra a ceea ce ar urma sã se întâmple, în curând, în centrul Clujului!

 

Pentru mine, este de-a dreptul incredibil, având în vedere cã în multe dintre oraşele vizitate din Occident sau în Statele Unite am putut vedea cum studenţi, elevi, tineri şi vârstnici, deopotrivã, poposeau şi animau peluzele de iarbã din centrul metropolelor! Peluze care, la noi în urbe, unii se pregãtesc sã le anuleze complet de dragul betonului şi al dalajului de piatrã de China!

 

Sper că oricine ar câştiga scaunul de edil al Clujului - domnul Apostu, aflat în poll-position, domnul Nicoarã sau domnul Pop Puşcaş - sã vegheze la pãstrarea atât a cadrului arhitectural al centrului, cât şi la pãstrarea acelor oaze de verdeaţã care pun atât de frumos în valoare arhitectura barocã a Clujului.

Comenteaza