Viitorul sportului universitar

Viitorul sportului universitar
În 2009-2010, Universitatea “Babes-Bolyai” aniverseazã nouã decenii de la întemeierea Universitãtii Românesti din Cluj, moment de importanţă crucială în istoria culturală a românilor.

Programul acţiunilor aniversare şi Forumul Universitar Clujean, ce se organizează cu acest prilej, sunt deja făcute publice şi puse în mişcare. Oricum, în cadrul aniversării vom evoca istoria universitară clujeană şi, înăuntrul acesteia, importanţa cu adevărat istorică a iniţiativelor din sportul universitar clujean. Vreau să folosesc spaţiul pe care-l am la dispoziţie acum pentru o succintă evocare a viitorului acestuia.

 

Clubul “Universitatea” a fost şi rămâne, ca prelungire a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, parte a mişcării sportive pe care Universitatea “Babeş-Bolyai” o susţine continuu. Resimţim ca datorie onorantă să susţinem clubul “Universitatea” având în vedere importanţa sportului ca parte a culturii moderne şi, mai concret, ca parte a educaţiei pe care o dăm noilor generaţii. Resimţim această datorie, de asemenea, ca preţuire pentru promotorii sportului studenţesc clujean, de ieri şi de astăzi. Resimţim această datorie în calitate de clujeni, mândri de tradiţiile înnoitoare ale locurilor în care trăim.

 

în momentul de faţă sprijinim, direct şi indirect, clubul “Universitatea” prin acţiuni pe trei direcţii. Prima direcţie este susţinerea, cu burse speciale şi în alte forme de intervenţie materială (căminizare, echipare etc.), a studenţilor sportivi. Nu se mai poate face sport de performanţă doar cu angajamente sentimentale; pregătirea sportivă presupune efort şi investiţii semnificative. A doua direcţie este dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii pentru sport. După restabilirea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (1994) şi amplasarea ei în sediul actual (1995), Universitatea “Babeş-Bolyai” a modernizat stadionul de atletism (1996), sala de atletism (2006), a construit sala de jocuri sportive “Gheorghe Roman” (2008) şi alte facilităţi.

 

în luna septembrie se inaugurează Bazinul Acoperit de Nataţie şi încep lucrările de construcţie a modernului complex (cămin, restaurant, săli cu folosire multiplă) Sportul XXI. Se conturează deja Centrul Olimpic de la Cluj, iar Parcul “Iuliu Haţieganu” devine, cu adevărat, nu numai parcul sportului clujean, ci unul dintre parcurile sportive de prim - plan ale României. A treia direcţie o constituie asigurarea la Universitatea “Babeş-Bolyai” a tuturor treptelor de calificare a specialiştilor în pregătirea sportivă. Din multe puncte de vedere, pregătirea sportivilor a devenit ştiinţifică şi depinde de cercetări ştiinţifice pretenţioase. Obiectivul nostru nemijlocit este asigurarea de noi posturi de profesor în educaţie fizică şi sport şi formarea cât mai curând posibil a unei şcoli doctorale în domeniu.

 

între timp, construcţia de facilităţi a luat startul şi în alte facultăţi. Bunăoară, în noua clădire a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor s-a construit foarte modernul Spaţiu de fitness, deschis studenţilor sportivi şi nesportivi, alături de care funcţionează sala de dans. Proiectul actual al Universităţii “Babeş-Bolyai” este să construiască noi facilităţi în Campusul Economica, alături de Economica I şi Economica II. Este vorba de Casa Sportului şi Culturii.

 

Acestea sunt, redate desigur succint, acţiunile majore ale Universităţii “Babeş-Bolyai”, în momentul de faţă, pentru a susţine, direct şi indirect, clubul “Universitatea” şi, în fapt, mişcarea sportivă universitară. Suntem convinşi că aici este vorba de investiţii, de investiţii nu doar oportune, ci şi aducătoare de rezultate şi satisfacţii pentru cei care cultivă şi admiră sportul.

Comenteaza