Ziua, de zece ani

Ziua, de zece ani
De fiecare dată, la fiecare aniversare obișnuiam, alături de prietenul meu, Rareș Bogdan, să facem urări. Întâi celor care ne au rămas fideli cititori, în fiecare zi, zi dupa zi... Nu e puțin lucru.

Apoi, ne gândeam cu alese sentimente la cei care compun "trupul" redacției și care, la fel, zi de zi, lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică se trezesc înlăuntrul acestui ziar, pentru unii chiar mai important decât prima familie. Și n-au fost puțini... Zece ani din viața unui om sunt mulți. E o parte dintr-o viață, acea parte în care alegi. Te alegi pe tine, așa cum vei fi tot restul vieții... Îți analizezi comportamentul, resursele, inteligența, talentul, ca apoi să alegi dacă rămâi pe un drum sau iei altul. Mulți am fost, puțini am rămas... Oameni, destine, soartă, ghinion, noroc, toate la un loc, în misterioase proporții se adună și s-au adunat în fiecare dintre cei care au avut cinstea și plăcerea de a lucra sub stindardul ZIUA de CLUJ. De aici încolo, fiecare și-a urmat drumul. 
 
Nu pot să nu-mi fac publică mândria și aprecierea față de Rareș Bogdan, cu care am început acest ziar și drum. S-a dovedit a fi un real talent, un produs excelent al Universității Babeș-Bolyai, un prieten adevărat și un jurnalist de top. Devenirea sa a fost, și ea, una de excepție, așa încât, în acest moment, se numără între primii trei (cred eu) ziariști ai României. Dar pentru că ar fi prea multe nume despre care aș vorbi cu admirație, n-am să fac nici o referire la persoane anume. Per total, cred că fiecare dintre jurnaliștii care sunt sau au trecut pe la acest ziar s-au împlinit ca oameni și ca profesioniști. Celor care au plecat și cărora, cu siguranță, le e mai bine acolo unde sunt acum le doresc în mod onest să fie fericiți și împliniți. Celor care au rămas, de asemenea. 
 
În altă ordine de idei: se face presă azi în mult mai multe moduri decât acum zece ani... Pe surse, cu presupuneri și zvonuri la baza materialelor, cu surse care preferă să se ascundă în spatele anonimatului, etc... Cred că trebuie, că avem datoria față de cititorii noștri să rămânem consecvenți. Îi asigurăm pe toți cititorii noștri că vom fi aceiași. Vom respecta principiul "audiatur et altera pars" cu sfințenie, nu ne vom transforma nici în procurori, nici în judecători. Vom face, cu alte cuvinte, "presă din surse deschise". 
 
Probabil că nu vom fi spectaculoși, dar preferăm să fim considerați onești ca jurnaliști și, ca ziar, unul pe informațiile căruia oamenii să se poată baza. În rest, vom critica, vom respecta, vom felicita și vom lua act de tot ceea ce reprezintă ceva important în orașul nostru. La mulți ani tuturor celor care ne citesc și la mulți ani, ZIUA de CLUJ!

 

Comenteaza