A doua săptămână de grevă generală în școli. Lider sindicat: "Nu stăm cu mâna întinsă, e vorba de statutul nostru, e vorba de demnitate"

A doua săptămână de grevă generală în școli. Lider sindicat: "Nu stăm cu mâna întinsă, e vorba de statutul nostru, e vorba de demnitate"

Greva generală din Educație a intrat, luni, în a doua săptămână. În urma negocierilor, Guvernul a anunțat că a elaborat un proiect de OUG prin care să ofere angajaților din Educație carduri sub formă de vouchere, apoi prime, pe care sindicaliștii nu le-au acceptat.

După ce în primele 5 zile au fost mai multe întâlniri dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor. Până acum, părțile nu au ajuns la niciun acord pe solicitările inițiale, dar sindicatele au obținut, în ultima zi a săptămânii, aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care, de luna viitoare, toți angajații bugetari din România ale căror funcții figurau pe Anexa 8 a Legii 153/2017 să primească salariile din grila respectivă. Pentru acești angajați însemnă o creștere de până la 10% a salariilor de bază, iar Guvernul a anunțat că 55.000 dintre cei vizați lucrează în Educație.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.

"Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii - guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi - cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru", a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze. 

Acesta a anunțat că toţi angajaţii din Educaţie vor primi majorări de venituri, însă în "mod diferenţiat".

"Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat - mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic - următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat", a explicat Cărbunaru.

Liderul sindical Marius Nistor, FSE, a reacționat la anunțul că Guvernul oferă aceleași prime pentru profesori, ca măsuri care să ducă la încetarea grevei generale din școli.

"Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școală din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo", a spus Nistor la Digi24.

La ultimele negocieri care au avut loc joi, 25 mai, între sindicaliști și reprezentanţii Guvernului, solicitările sindicatelor au fost - majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Protest cu mii de profesori la Cluj

Mii de cadre didactice au participat joi, 25 mai, în Cluj-Napoca, la un protest care a început în fața Prefecturii și s-a mutat, ulterior, în fața Primăriei Cluj-Napoca, unde cadrele didactice l-au așteptat pe premierul Nicolae Ciucă, care a fost la Cluj pentru a participa la ceremonia de semnare a contractului pentru metroul Clujului, alături de primarul Emil Boc.

De la Cluj-Napoca, premierul a făcut un apel către dascăli, pe tema salarizării, "să înțeleagă și să nu ne împingă să facem aceleași greșeli care s-au făcut în ultimii 30 de ani", afirmând că România are nevoie de stabilitate și le-a cerut profesorilor să înțeleagă asta.

 

Etichete
Comenteaza