Admiterea la liceu ar putea fi introdusă de anul viitor. Cîmpeanu: Elevii admiși ar putea să nu mai dea Evaluarea Națională

Admiterea la liceu ar putea fi introdusă de anul viitor. Cîmpeanu: Elevii admiși ar putea să nu mai dea Evaluarea Națională

Liceele vor putea organiza examene de admitere chiar de anul viitor, dacă noua lege a Educației va fi adoptată în toamnă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Proiectul „România Educată” prevede și posibilitatea liceelor de a organiza examene de admitere. 

„Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat. Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată. (...) Nu există nicio obligativitate, este doar o modalitate de flexibilizare, și nu este pentru niciun elev obligativitatea să se prezinte la admitere, având la dispoziție posibilitatea de a se prezenta ca și până acum doar la Evaluarea națională”, a spus Sorin Cîmpeanu, vineri, într-o conferință de presă.

Ministrul a precizat că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va putea da admitere la două licee. Totuși, instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen.

„Evaluarea națională rămâne Evaluare națională. Dacă este vorba de a nu supune elevii de clasa a VIII-a la două examene, suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată. (...) Poate vom apela la soluția în care un liceu care are 200 de locuri la clasa IX-a, să spunem, nu le va ocupa pe toate prin concurs propriu și va lăsa 20-25% din locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după Evaluarea națională”, a explicat ministrul.

Proiectul „România Educată” va ajunge la Guvern săptămâna viitoare.

Comenteaza