Cum ajung copiii de la ţară la cursuri: 6 kilometri pe jos VIDEO

Cum ajung copiii de la ţară la cursuri: 6 kilometri pe jos VIDEO
În timp ce copiii de la oraş se joacă pe tablete şi smartphone-uri înainte să ştie să scrie, copiii de la ţară fac eforturi uriaşe să poată ajunge la şcoală. Este şi cazul unui sat din judeţul Cluj unde şcoala s-a desfiinţat acum câţiva ani, iar microbuzul pentru elevi e stricat şi ajunge rar acolo. Aşa că cei mici merg şase kilometri pe jos până în Valea Ierii, la cea mai apropiată şcoală. Cel mai greu e iarna, când copii se luptă cu nămeţii, doar ca să nu absenteze şi să poată ţine pasul cu ceilalţi colegi.

15 copii de toate vârstele, de la grădiniţă şi până în clasa a VIII-a, se chinuie să înveţe carte. În mod normal, aceştia ar trebui transportaţi cu microbuzul şcolar până la Valea Ierii, dar maşina, un ARO vechi de aproape 20 de ani, poate ajunge la copii doar toamna şi primăvara, nu şi iarna.

"Microbuzul e foarte vechi", spune Sanda Chiorean, mama unuia dintre copii. "Nu are frâne, nu are nimic. Copiii sunt în pericol că nu ştii niciodată, cade o roată sau ce se poate întâmpla".

Din 16 septembrie, microbuzul nu mai poate parcurge cei 6 kilometri până în satul Plopi, spune directoarea şcolii din Valea Ierii, Maria Marcu. "Avem un ARO care este în stare dificilă, este distrus. am investit peste 200 de milioane (20.000 lei-n.red.) în el acum doi ani, dar la maşinile astea am înţeles că nici piese de schimb nu se mai găsesc. Şi acum este impracticabil, nu mai poate fi folosit", spune ea.

Pentru că acum câţiva ani numărul de copii a scăzut, a fost desfiinţată şi şcoala din sat. Doar băncuţele şi catedra mai amintesc de faptul că până acum câţiva ani în sat a funcţionat o şcoală. Acum clădirea este lăsată în paragină, iar pentru copiii din satul Plopi, clopoţelul sună acum la câţiva kilometri distanţă de casa lor. Reporterul Realitatea TV Cluj l-a întrebat pe un copil cum ajunge la şcoală. "Câteodată pe jos, câteodată cu maşina", spune el. Cum se descurcă pe jos cu ghiozdanul în spate? "Un pic mai greu", spune el.

"Mă mai udam şi înduram", spune un altul. "Îmi cumpăram şosete noi şi mă schimbam".

Urmăriţi în materialul video situaţia unei femei care are trei fete - două la şcoală şi una la grădiniţă. În fiecare zi stă îngrijorată până când micuţele, care pleacă de acasă cu noaptea în cap, se întorc de la şcoală.

"E foarte greu", spune Ana Culda. "Cea mică mai n-o fost la grădiniţă că e mică şi trebuie să o trezesc la 6:20 dimineaţa. Astea mari s-au mai dus şi pe jos. Când merg pe jos merg singuri, urcăm cu ei, că-i noapte, până la o băncuţă şi de aici singuri".

Autorităţile cunosc situaţia copiilor de acolo şi promit că vor găsi o soluţie. Vezi ce spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus, în materialul video

Situaţia din Valea Ierii nu este singulară. De când s-a reorganizat învăţământul, copiii din mediul rural au avut cel mai mult de suferit. "Nu credem că e normal, după ce s-a investit în acea unitate de învăţământ, s-a renovat, să-i acorde altă destinaţie", spune preşedintele filialei clujene a Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar, Lucia Cojocaru.

În marea majoritate a satelor din judeţul Cluj şcolile au fost desfiinţate, iar elevii au fost mutaţi la şcoli din centrele de comună. Gârbău, Popeşti, Călăraşi, Călăraşi Gară, Moara de Pădure sau Săcel sunt doar câteva dintre localităţile în care în vechile şcoli se organizează mese festive, s-au înfiinţat cămine de bătrâni sau se organizează pomeni după înmormântări.

ŞCOLI DESFIINŢATE

Gârbău
Finişel
Popeşti
Călăraşi
Călăraşi-Gară
Moara de Pădure
Săcel
Muntele Cacova

sursa: ISJ Cluj

La nivelul judeţului Cluj mai este nevoie de 54 de microbuze şcolare. Dacă vor fi cumpărate, copiii care acum merg pe jos la şcoală ar avea şansa să devină elevi normali.


Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza