Cum se schimbă BAC-ul. "A devenit un pașaport pentru învățământul superior"
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Iul 2022, 16:01
- Educaţie
- Ascultă știrea
Dacă noua lege a Educației va fi aprobată, elevii care vor intra în clasa a IX-a în toamna anului 2023 vor susține un examen de Bacalaureat diferit față de actuala variantă.
“Examenul de bacalaureat a devenit un pașaport pentru învățământul superior,” a spus Sorin Cîmpeanu, în conferința de presă în care a prezentat propunerile din noua Lege a Educației, printre care și noua variantă de examen de Bacalaureat.
Conform ministrului, din 2027 examenul de Bacalaureat va avea o singură probă scrisă, de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun.
”Este o probă comună, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal, la limba şi literatura română, la matematică, ştiinţe, istoria şi geografia României şi ştiinţe socio-umane. O singură probă scrisă, care să verifice competenţele de bază, indiferent de filieră, profil, specializare”, a spus ministrul Educaţiei. Bacalaureatul va cuprinde două probe de evaluare a competenţelor lingvistice, la două limbi de circulaţie internaţională. ”Comunicarea, într-o lume din ce în ce mai globalizată, este absolut esenţială. Vor fi verificate de asemenea, competenţele de bază, echivalente nivelului B1, conform cadrului european pentru limbile străine”, a arătat ministrul, potrivit News.ro.
Elevii care vor promova, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice la limbi străine, au dreptul la recunoaterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene”, a mai afirmat el. Ministrul a anunţat că o altă probă va fi de evaluare a competenţelor digitale. Examenul naţional se va considera promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul "independent"; au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6; au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6 acolo unde este cazul, a spus ministrul. Proba scrisă, facultativă, specifică domeniului sau profilului sau specializării nu va condiţiona promovarea examenului de bacalaureat, a arătat ministrul, precizând că va fi la alegere şi are rolul de a-l ajuta în dezvoltarea viitoare. Cîmpeanu a spus că această probă încurajează elevii să se prezinte la această probă pentru a demonstra nivelul de excelenţă.