Deca, despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe net, chiar înante de BAC: Nu se poate face o corelaţie cu o potenţială breşă de securitate

Deca, despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe net, chiar înante de BAC: Nu se poate face o corelaţie cu o potenţială breşă de securitate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe internet, cu o seară înante de Bacalaureat că este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public.

Ministrul Educaţiei a declarat, despre căutările pe Google ale expresiei ”de bună seamă”, subiect la Bacalaureat, cu o seară înainte de exament, că urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a subiectelor dintre cele propuse şi de distribuire către centrele de evaluare.

”Ca idee, spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces este unul securizat, toţi acei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil”, a spus ministrul Educației, conform News.ro.

Deca a menţionat că s-au făcut verificări cu specialişti în zona IT.

”În funcţie de unitatea digitală pe care o utilizăm şi locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. De asemenea, inclusiv în această dimineaţă datele au fost diferite. Am discutat şi cu specialişti de la compania care gestionează motoarele de căutare, ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi, ci acest număr de incidenţă încorporează şi căutări din publicaţii, etc. În alte zile ale anului au fost incidenţe similare, pe aceeaşi expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelaţie între numărul de căutări şi o potenţială breşă de securitate la nivelul subiectelor”, a spus Ligia Deca.

Întrebată dacă este doar o coincidenţă căutarea acelei expresii pe net, Deca a răspuns: ”Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public, credeţi-ne, am verificat şi vom dispune şi un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm din toate punctele de vedere că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potenţiale incidente”. 

Comenteaza