Video Evaluarea Naţională rămâne în formula de acum. Liceele pot organiza concurs pe 60% din locuri

Evaluarea Naţională rămâne în formula de acum. Liceele pot organiza concurs pe 60% din locuri
| Foto: captura video

Ministrul Ligia Deca a declarat, luni, la prezentarea celor două proiecte de legi ale Educației, că Evaluarea Naţională va rămâne în forma actuală, liceele putând organiza, dacă doresc, concurs de admitere la profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani.

"Evaluarea Naţională rămâne în formula de acum - probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv", a precizat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă în care a prezentat proiectele noilor legi ale Educaţiei.

Ministrul a explicat și cum se va face admiterea la liceu.

"Toți elevii vor da examenul de Evaluare Națională la finalul clasei a VIII-a - acesta este primul examen. Ulterior, dacă vor dori, vor putea da examen pe profilele pe care va exista această ofertă pe profile din partea liceelor. Repartizarea computerizată nu se va face decât după finalizarea acestor două etape. Deci, după ce avem admiterea la liceu și ne clarificăm, în urma concursului, cine rămâne pe locurile - atât cât se ocupă din cele scoase la concurs - se va face repartizarea computerizată pe baza mediei de la Evaluarea Națională", a spus Deca.

Comenteaza