Examenul separat de admitere la liceu se va da pentru 50% dintre locuri/ Prima generație care va putea susține acest examen

Examenul separat de admitere la liceu se va da pentru 50% dintre locuri/ Prima generație care va putea susține acest examen

Deputații din comisia de învățământ au votat amendamentul care va permite ca pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să dea examen de admitere la un liceu, pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru.

Deputații din comisia de învățământ au votat, miercuri, amendamentul care va permite ca pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să dea examen de admitere la un liceu, pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru. Amintim, în varianta adoptată de Guvern, pragul era de 60% dintre locuri, scrie Edupedu.ro.

În timpul votului, USR și reprezentanții minorităților s-au opus amendamentului și au cerut să se țină cont de ceea ce vor părinții și elevii în această privință - ca admiterea la liceu să se facă în continuare ca și în prezent, prin repartizare computerizată.

“Acesta este o măsură profund inechitabilă, care împarte lumea în două cei care își permit să facă meditații, cei care pot să se ducă la licee de top și ceilalți. Deja știm că există un decalaj foarte mare între cei care au aceste posibilități și cei care provin din medii defavorizate. Să le dăm acum niște locuri în plus și să le mai dăm și încă un examen, să fie încă un examen pe care ei trebuie să îl susțină, să aibă aceste clase de excelență, cum au fost numite aici, sunt niște măsuri care contravin total, total la ceea ce ne dorim noi și ce ar trebui să se întâmple în această comisie. Noi vrem să facem educație să fie egală pentru toată lumea, nu vrem să creem niște disensiuni imense între două categorii sociale și cei bogați să meargă la meditații și să fie la licee de top și ceilalți să rămână aici. Deci ne împotrivim puternic și vă rugăm să țineți cont și de ceea ce spune toată lumea. Părinții nu au fost de acord, elevii nu sunt de acord”, a spus deputatul USR Lucian Hăvârneanu, conform sursei citate.

“Și noi susținem abrogarea acestui aliniat, pentru că se creează un un filtru în plus și practic unii elevi dau examen de două ori, odată de capacitate și odată de acces. Ce n-a funcționat bine în ăștia 10 ani, dacă poate să răspundă ministerul, sau care e fundamentarea?”, a intervenit, înainte de votul din comisie, și Antonel Tănase, reprezentantul parlamenarilor neafiliați.

Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

Comenteaza