Fostul adjunct şef al ISJ Cluj, suspect de fraudarea ambelor sesiuni de bacalaureat

Fostul adjunct şef al ISJ Cluj, suspect de fraudarea ambelor sesiuni de bacalaureat
După ce Tunde Peter, fostul inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, a fost acuzată că ar fi primit mită pentru ca unii dintre candidaţii la examenul de bacalaureat să primească o notă mai mare decât cea meritată, procurorii DNA o suspectează că ar fi fraudat ambele sesiuni de bacalaureat din acest an.

Potrivit inspectorului şef al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, procurorii au ridicat luni de la sediul instituţiei toate documentele care au legătură cu organizarea celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat din acest an. Urmează să se stabilească numărul exact de elevi care au beneficiat de ajutorul lui Tunde Peter pentru a promova aceste examene, conform Mediafax. 

"Noi nu facem o anchetă internă, în paralel cu cea a procurorilor, deoarece Peter Tunde a fost deja eliberată de ieri (luni, n. red.) din funcţie şi, oricum, toate documentele referitoare la bacalaureat au fost ridicate de către procurori, deci nu am mai avea cum să facem o verificare în paralel. Noi vom face verificări pentru a vedea dacă trebuie schimbate procedurile privind organizarea bacalaureatului", a declarat, marţi, Valentin Cuibus. 

În vară, Tunde Peter fusese numită membru într-o comisie de bacalaureat, însă ulterior a fost schimbată din cauza unor suspiciuni. 

"Atunci (la sesiunea de vară, n. red.) am schimbat mai multe persoane, printre care şi pe Peter Tunde, din comisiile de bacalaureat, pentru că aveam nişte semne de întrebare. Doamna Peter nu a avut atunci deloc acces la comisiile de bacalaureat. Acum, la sesiunea de toamnă, a fost membru într-o comisie şi a avut acces doar la acea comisie", a adăugat Cuibus.

La rândul său, inspectorul general adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop, a declarat că procurorii DNA au solicitat de la inspectorat mai multe documente, după ce au percheziţionat biroul lui Peter.

"Procurorii au venit luni, au solicitat documente, noi le-am pus la dispoziţie, o să le punem şi de acum înainte, dacă vor mai cere", a spus Pop.

Fostul adjunct şef al ISJ Cluj este acuzat că, pe parcursul a trei luni, ar fi primit 9.600 de euro de euro pentru ca unii dintre candidaţii la examenul de bacalaureat să primească o notă mai mare decât cea meritată. 

"În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins și a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influența de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară și toamnă 2014, să intervină asupra acestora și să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidați pentru a le asigura promovarea examenelor. Din totalul banilor primiți, la data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurorii DNA Cluj pe numele său. 

Aceasta îşi instruia instruia candidaţii să introducă parole în lucrări, pentru ca acestea să poată fi identificate cu uşurinţă înainte de a fi corectate.

"Pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite „parole" de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin SMS, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării, tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor", spun procurorii DNA, citaţi de portal clujust.ro.

Tunde Peter a fost reţinută luni seara, în urma unor percheziţii la sediul ISJ Cluj, pentru 24 de ore, iar marţi, judecătorii Tribunalului Cluj au decis să admită cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru trafic de influenţă în formă continuată. 

Tot luni, adjunctul şef al ISJ Cluj a fost eliberat din funcţie, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: "în baza ordinului de ministru numărul 4.469 din 01.09.2014, încetează detaşarea dnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcţia de Inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Cu aceeaşi dată, dna profesoară revine la catedra rezervată".

Comenteaza