Liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a/ Prima generație care va putea susține acest examen

Liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a/ Prima generație care va putea susține acest examen

Concursul de admitere în clasa a IX-a a fost inclus în proiectul de regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2024.

Liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a, pe modelul „Deca”, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, elevii care au intrat în clasa a V-a în toamna lui 2023 vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu în vara lui 2027.

Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar - ROFUIP 2024, a fost publicat pe 12 august în Monitorul Oficial.

Admiterea la liceu printr-un examen suplimentar a stârnit controverse din partea părinților, dar și a elevilor. Inițial, în prima variantă a legii dată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, din vara lui 2022, examenul s-ar fi dat doar în cazul colegiilor naționale și pentru 90% dintre locuri. Ulterior, procentul a fost scăzut la 50 % dintre locuri, în forma Ligiei Deca, adoptată de Guvern.

Comenteaza