Mai mulţi bani pentru elevii cu rezultate şcolare deosebite şi profesorii lor

Mai mulţi bani pentru elevii cu rezultate şcolare deosebite şi profesorii lor
Gala excelenţei clujene are în acest an două festivităţi de premiere a olimpicilor, elevilor şi profesorilor clujeni.

Deoarece anul trecut festivitatea de premiere a olimpicilor, elevilor şi profesorilor clujeni organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a duraţ patru ore, în acest an se organizează două. Prima dintre ele are loc miercuri, 22 octombrie, de la ora 16, la Auditorium Maximum al Universităţii Babeş-Bolyai, iar a doua are loc sâmbătă, 25 octombrie, de la ora 11, în Sala Mare a Operei Naţionale Cluj.

"Festivitatea de la Auditorium Maximum se face pentru domeniile teoretic, tehnic, religie şi învăţământ special, iar aici va începe cu un spectacol prezentat de Palatul Copiilor, urmat de festivitatea de premiere şi sunt invitate toate insitutuţiile statului, bisericile prin reprezentanţii lor şi aşa mai departe. A doua festivitate de pe data de 25 octombrie se adresează excelenţei în artă şi sport, deci vor fi premiaţi cei cu rezultate deosebite în artă plastică, muzică, coregrafie şi sport. Va avea loc un spectacol al formaţiilor liceelor de muzică şi coregrafie, va avea loc un vernisaj al unei expoziţii de artă plastică în holul Teatrului Naţional de la ora 10:30 şi va avea loc, normal, festivitatea de premiere a copiilor cu rezultate deosebite", a spus şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

Evenimentul are loc în parteneriat cu Consiliul Judeţean, care în acest an a mărit valoarea premiilor în bani de la 150.000 de lei la 200.000 de lei. Vor fi premiaţi 262 de elevi şi 200 de profesori care s-au ocupat de elevii câştigători. Premiile vor fi între 200 de lei şi 3.600 de lei.

„Cele mai mari premii le vor cuceri cei doi copii care au luat medalii la concursurile internaţionale de informatică, respectiv de biologie. Vor fi premiaţi copiii din loturile naţionale, copiii care au luat premii la concursuri naţionale, deci se premiază doar concursurile naţionale şi internaţionale. Începând cu anul trecut premiem şi copii de la şcoli cu învăţământ special pentru concursurile specifice. Tot începând de anul trecut premierm şi primele patru şcoli în clasamentele naţionale, ţinând cont de mediile cu care s-a intrat în clasa a IX-a, de olimpiade, rezultate la concursuri şi aşa mai departe. Clasamentul în acest an este Emil Racoviţă pe locul I, Avram Iancu pe II, Nicolae Bălcescu pe III şi Gheorghe Şincai pe IV. Deoarece diferenţa dintre ultimele trei şcoli menţionate este foarte mică, se acordă un loc întâi şi trei locuri II", a mai spus Cuibus.

Clujul se clasează în top la aproape toate concursurile naţionale, indiferent că este vorba de bacalaureat, de evaluări naţionale sau olimpiade şcoalre. Bucureştiul este principalul competitor şi în zona vocaţională, de muzică şi sport. Valentin Cuibus este de părere că rezultate foarte bune obţinute se datorează atât elevilor, cât şi profesorilor şi, nu în ultimul rând, părinţilor care au înţeles că trebuie să existe o colaborare între comunitate, şcoală şi familie care este benefică, în primul rând, pentru copii.

Comenteaza