Numărul claselor de profesională, aproape dublu faţă de anul trecut. Care sunt cele mai căutate meserii

Numărul claselor de profesională, aproape dublu faţă de anul trecut. Care sunt cele mai căutate meserii
Începând cu anul trecut în sistemul de învăţământ s-au reintrodus clasele de profesională, care le oferă elevilor ocazia de a se specializa într-o meserie. Iniţiativa s-a dovedit a fi un succes întrucât anul acesta clasele de profesională aproape că s-au dublat.

Numărul claselor de profesională va creşte de la 22 la 42, lucru care măreşte şansele de angajare ale elevilor.

"Este adevărat că anul trecut, după o pauză de câţiva ani, s-au reintrodus pentru prima dată clasele profesionale de trei ani şi diferenţa faţă de anul trecut este foarte mare. Discutăm de o creştere de 90,9%, deci aproape o dublare a numărului claselor, de la 22 la 42, asta ţinând cont de mediul de afaceri, de solicitările pe care le-am avut din partea unităţilor economice şi de diversificarea profilelor în aşa fel încât copiii să aibă o şansă în plus la angajare în momentul în care termină. Nu am făcut clasă de profesională decât acolo unde există un precontract între şcoală şi unitatea economică care le asigură loc de practică, oameni care să-i supravegheze în unitate înafară de cei pe care îi avem în şcoală şi pe cei care sunt interesaţi efectiv de a avea oameni bine pregătiţi pe care după aceea să-i angajeze", a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus.

Specializările sunt diverse, iar în plus faţă de anul trecut au apărut şi unele noi. La cele 42 de clase de profesională vor exista specializările: electromecanică şi instalaţii industriale, operator maşini cu comandă numerică, lăcătuş, construcţii metalice şi tehnologice, tinichigiu, vopsitor, bucătar, ospătar, tinichigiu auto, electrician exploatare joasă tensiune, electrician construcţii, tehnician în economie, mecanic agricol, electronist reţele de telecomunicaţii, electronist de aparate şi echipamente, zidar, pietrar, tencuitor, tapiţer, tâmplar universal, pădurar, frizer, coafor, manichiurist, patiser, preparator produse făinoase, cofetar, confecţioner produse textile, lucrător hotelier, instalator instalaţii tehnico-sanitare, lucrător în agricultura ecologică, comerciant vânzător, electrician exploatare tensiune joasă, fierar, betonist, montare prefabricate.

„Sunt 293 de firme cu care noi am purtat o corespondenţă, ne-am întâlnit cu 60 dintre ele, cu cele mai mari în aşa fel încât să încercăm să facem planul adaptat la ce au ei nevoie. Avem specializarea maşini cu prelucrare numerică, mult mai cerute, avem silvicultură-pădurari care este nouă faţă de anul trecut, avem pe textile cerere mai mare decât am avut anul trecut, avem pe sudori, de asemenea, cereri foarte mari", a spus Cuibus.

Cele mai căutate specializăti sunt pe partea de mecanică, bucătar, electrician joasă tensiune, confecţii textile, mecanic auto şi tot ce este legat de partea de restaurante, unde solicitările continuă să fie la fel de mari ca în anul trecut.

Pe plan general, se vorbeşte de 5.168 de elevi care vor fi absolvenţi de clasa a VIII-a în judeţul Cluj. Numărul de clase cu care ISJ Cluj doreşte să meargă mai departe în momentul acesta este de 196 de clase, din care 42 sunt cele de profesională.

Şi clasele pregătitoare vor fi ceva mai multe, cu toate că Valentin Cuibus nu doreşte o extindere prea mare a acestor clase, din cauza lipsei de săli de clasă.

„Dacă în 2012 aveam reticenţe cum că introducerea clasei pregătitoare ar putea să nu fie de mare folos, s-a dovedit între timp că dă roade şi e utilă pentru copii. Avem identificaţi 5.549 de elevi care se vor înscrie în anul şcolar 2015-2016, la care se mai adaugă copiii ai căror părinţi cer să-şi înscrie copiii chiar dacă nu au împlinit încă vârsta de şase ani . Cei care împlinesc între 31 august şi 31 decembrie vârsta de şase ani, trebuie evaluaţi. Mergem pe un număr de clase puţin mai mare faţă de anul trecut, respectiv 259 de clase, faţă de 255 cât a fost anul trecut", a mai spus şeful ISJ Cluj.

Comenteaza