Sprijin pentru copiii săraci. Un program menit să prevină abandonul şcolar are planuri de extindere

Sprijin pentru copiii săraci. Un program menit să prevină abandonul şcolar are planuri de extindere
Consiliul Judeţean Cluj a găzduit joi o întâlnire de lucru care a vizat stabilirea mecanismelor de intervenţie pentru extinderea programului „Fiecare Copil în Grădiniţă” în anul şcolar 2015-2016.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat rezultatele obţinute în cei doi ani de implementare a proiectului, fiind ilustrat prin cifre şi procente modul în care acesta a contribuit la încurajarea educaţiei timpurii în rândul populaţiei defavorizate şi, respectiv, la reducerea abandonului şcolar la nivelul comunităţilor şi persoanelor afectate de sărăcia extremă.

În acelaşi timp, s-au pus în discuţie aspecte cu privire la modul în care, pentru anul şcolar 2015-2016, proiectul ar putea deservi un număr de 300 de copii eligibili, faţă de 200 câţi sunt în prezent şi, totodată, ar putea creşte numărul localităţilor beneficiare.

Pe lângă reprezentanţii instituţiilor partenere proiectului, la întâlnire au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Apahida, Luna şi Recea Cristur, aceştia manifestându-şi intenţia de a face parte din rândul localităţilor beneficiare ale proiectului, conştienţi fiind de utilitatea acestuia pentru copiii proveniţi din familiile nevoiaşe de pe raza localităţilor arondate.

„Rezultatele obţinute până în prezent în cadrul proiectului ne determină să ne dorim şi mai mult extinderea acestuia, motiv pentru care ne propunem susţinerea creşterii numărului de comunităţi şi de copii care vor beneficia de avantajele acestui program în anul şcolar viitor. Sunt ferm convins că acest efort e mai mult decât necesar şi util, rezultatele urmând a apărea atât imediat dar mai ales pe termen mediu şi lung, influenţând astfel nivelul de civilizaţie şi bunăstare al întregii comunităţi" a declarat Vakar Istvan.

Proiectul „Fiecare Copil în Grădiniţă" vizează încurajarea educaţiei timpurii în rândul populaţiei defavorizate şi, respectiv, reducerea abandonului şcolar la nivelul comunităţilor şi persoanelor afectate de sărăcia extremă. În acest scop, suma alocată de către Consiliul Judeţean fiecărei familii eligibile este de 500 de lei/an (50 de lei/lună), ajutorul financiar fiind condiţionat de prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă.

În primul an de implementare acest proiect s-a adresat unui număr de 100 de beneficiari, copii preşcolari din comunele Săcuieu, Bonţida, Poieni, Călăţele şi Cojocna, cu vârste cuprinse între trei şi şase ani, care provin din familii al căror venit maxim este de 150 lei/ lună/ membru de familie. În 2015, pe lângă comunele selectate în primă fază au mai fost incluse în program şi comunele Moldoveneşti, Căşeiu, Iara,Viişoara, Mihai Viteazu, Tureni şi Frata.

Proiectul a fost iniţiat de către Asociaţia OvidiuRo şi implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Comenteaza