Veniturile cercetătorilor vor fi echivalate cu cele ale cadrelor didactice universitare

Veniturile cercetătorilor vor fi echivalate cu cele ale cadrelor didactice universitare

Ministrul Inovării, Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat joi că veniturile cercetătorilor din România vor fi echivalate cu cele ale cadrelor didactice universitare din ţara noastră printr-un proiect de lege care a fost aprobat de Guvern.

"Este vorba despre unul dintre cele mai importante proiecte menite să dea un suport direct cercetătorilor din România şi să-i aducă la acelaşi statut pe care îl au cercetătorii din alte state membre ale Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, astăzi, prin acest proiect, modificăm o legislaţie învechită de peste 20 de ani. Ultimele modificări au avut loc în anul 2003 şi în anul 2004, iar prin acest model extrem de important facem un salt înspre ceea ce înseamnă statutul cercetătorilor din România, similar cu cel din marile centre de cercetare din statele occidentale. Practic, prin acest proiect de lege se echivalează - şi acesta este un element extrem de important - veniturile cercetătorilor din România cu cele ale cadrelor didactice universitare din România, tocmai pentru a fi atractiv şi din punct de vedere financiar", a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, Bogdan Ivan.

Ministrul a explicat că măsurile avute în vedere prin proiectul de lege vin să încurajeze revenirea în ţară a cercetătorilor români care activează în străinătate, dar şi tinerii cercetători din ţară.

"Astăzi, România are aproximativ 10.000 de cercetători care lucrează fie în universităţi, fie în institutele de cercetare, fie în mediul privat. Şi din această perspectivă se creează un cadru competitiv prin care, atât acei cercetători foarte buni care sunt plecaţi în afara ţării să aibă motivaţia de a se întoarce în România, dar mai ales cei care sunt acum pe băncile şcolii să ştie că pot să aibă predictibilitate, pot să aibă o carieră şi să aibă un prestigiu aici, acasă", a spus Bogdan Ivan.

În context, el a evidenţiat potenţialul cercetării şi inovării în domeniul IT din România.

"România se bucură astăzi de cel mai mare număr de IT-işti raportat la numărul de locuitori, raportat la 1.000 de locuitori din Europa şi este locul şase în lume. Devansează de departe inclusiv Statele Unite ale Americii. Din acest punct de vedere, prin minţile geniale ale tinerilor cercetători, prin minţile genialele ale tinerilor IT-işti, România devine una dintre cele mai importante ţări din regiune şi chiar un potenţial hub pentru tehnologii emergente, cercetare şi inovare. Este evident că această măsură extrem de importantă, asumată de către Guvernul României în baza angajamentelor pe care le-am luat din PNRR, vine complementar cu ceea ce am setat în ultimele luni şi anume investiţii record în ecosistemul de cercetare şi inovare, în total 10 linii principale pe această schemă, de la centrele de excelenţă până la bursă, până la proiecte de transfer tehnologic către piaţă, într-o formă în care ecosistemul de cercetare să fie unul activ. Suntem în această etapă", a declarat ministrul.

Bogdan Ivan a anunţat că alte proiecte care vizează dezvoltarea domeniului cercetării şi inovării sunt în curs de elaborare.

"Urmează să fie finalizată procedura pentru centrele de excelenţă, în valoare de 320 de milioane de euro în proiecte multianuale. Şi în această formă putem să spunem că am deschis proiecte multianuale în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru tot ecosistemul de cercetare din România", a afirmat el.

Comenteaza