Violența în școli. Daniel David: "Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare"

Violența în școli. Daniel David: "Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare"

Psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spune , referindu-se la cazurile de violență în școli din ultima vreme, că s-a trecut de la "paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare și de aici apar probleme".

Profesorii trebuie să înțeleagă că autoritatea lor nu poate să fie ca acum 30 de ani, dar le trebuie proceduri, a susținut psihologul Daniel David, rectorul UBB, într-un interviu la Euronews.

"Acel model nu mai poate funcționa astăzi, fiindcă în sistemul de educație, elevii și părinții au dreptul să fie co-creatori ai actului de educație", a spus David. 

Totodată, profesorul UBB consideră că soluția psihopedagogului nu este viabilă.

"Dacă ministerul vrea să aibă un om orchestră, care se cheamă psihopedagog și să-i arunci în cârcă toate problemele care există școală, de la probleme educaționale până la probleme de depresie și de ADHD, sigur că nu o să reușim să obținem nimic, bifăm pe hârtie că avem specialiști, dar de fapt, efectele sunt cele pe care le vedem, copiii abuzează profesorii, profesorii abuzează copiii", a declarat David. 

"Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare și de aici apar probleme", a mai spus psihologul. Acesta consideră și că "trebuie să fie câteva valori asumate de școală, non-violență, compasiune, suport reciproc, explicit spuse copiilor", dar și că trebuie să existe "un regulament asumat explicit de către cei din școală, de către reprezentanții părinților și de către reprezentanții elevilor. Și acel regulament trebuie să proceduralizeze uneori ceea ce cândva era bun simț".

"Ar trebui să fie un regulament care să spună foarte clar pentru fiecare tip de violență ce măsuri se vor lua", a mai spus rectorul UBB Cluj, la Euronews.

 

Comenteaza