Cum vrea Marga să promoveze cultura românească în lume. Primele măsuri

Cum vrea Marga să promoveze cultura românească în lume. Primele măsuri
Andrei Marga anunţă astăzi cum vrea să promoveze cultura românească în lume, printre altele prin înfiinţarea unei publicaţii şi a unei biblioteci.

Marga, noul şef al Institutului Cultural Român, anunţă astăzi că vrea înființarea unei publicaţii, "The Review of Romanian Books". "Institutul dispune de unele publicații, dar acestea - realitatea ne obligă să o spunem - rămân sesizate de un cerc restrâns de cititori și dau o imagine doar parțială a culturii României actuale", explică Marga.


"Avem nevoie de o prezentare accesibilă internațional a cărților de prim-plan ce se publică de editurile din țara noastră în diferite domenii: literatură, arte, științe, aplicații ale științelor, filosofie, teologie".

Având în vedere premisele de mai sus, Centrala Institutului Cultural Român, prin Direcția Generală a Promovării Creației, organizează editarea publicației lunare The Review of Romanian Books. Noua publicație va conține articole și recenzii ale volumelor reprezentative din diverse domenii ale culturii și civilizației, care să facă accesibilă, pentru cititorul din alte țări, cunoașterea culturii și a dezbaterii publice din țara noastră, arată Marga. Institutul Cultural Român își asumă editarea și finanțarea publicației.

O altă măsură pe care Marga vrea s-o ia este înfiinţarea colecţiei "Biblioteca Română". "În diferite țări sunt realizate sau se află în curs de realizare colecții ale scrierilor clasice, din diferite domenii, ale culturii respective. De exemplu, colecția „The Library of America" este o elocventă prezentare a scrierilor clasice ale culturii americane", spune Marga. "În România, publicarea scrierilor clasice are sincope, iar o colecție nu a fost dusă până la capăt. Publicarea scrierilor clasice ale culturii române într-o colecție a devenit necesară din multe rațiuni".

ICR vrea totodată sprijinirea publicaţiilor ce prezintă rezultate de cercetare ştiinţifică competitivă şi inovaţii tehnice. "Institutul Cultural Român este preocupat să etaleze performanţe din domeniul cercetării ştiinţifice şi inovaţiilor tehnice indigene, în măsură să sporească vizibilitatea, prestigiul şi atractivitatea culturii şi economiei româneşti. Direcţia Generală a Promovării Creaţiei din Institutul Cultural Român invită publicaţiile cu profil de prezentare a rezultatelor cercetării ştiinţifice şi inovaţiilor tehnice competitive la o discuţie şi le selectează pe cele reprezentative în vederea sprijinirii pentru consacrare internaţională", susţine Marga.

În noul Program 2012 al Institutului Cultural Român se prevede organizarea Bibliotecii Culturii Române de fiecare ICR amplasat în străinătate. "Multe scrieri reprezentative pentru cultura română, tipărite în anii recenți, în română sau în alte limbi, nu se regăsesc în Institutele Culturale Române din străinătate.
Având în vedere aceste premise, Comitetul Director al Institutului Cultural Român hotărăște ca Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate să asigure organizarea de Bibliotecă a Culturii Române în fiecare Institut Cultural Român amplasat în străinătate, Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate să conlucreze neîntârziat cu editurile din țară pentru preluarea și transportul, spre Institutele Culturale Române amplasate în străinătate, a acelor cărți în română și alte limbi, care sunt reprezentative pentru cultura română", mai arată Marga.


Acesta mai anunţă că Curtea de Conturi a semnalat faptul că în depozitele Institutului Cultural Român se află cărți și publicații în valoare de o jumătate de milion de euro, ce nu au fost valorificate pe piață. Marga vrea să transfere cărţile şi publicaţiile reprezentative spre Institutele Culturale Române de peste granițe. "Sunt semnalate stocuri de cărți traduse în anii trecuți din limba română în depozitele unor edituri și librării din străinătate. Institutele Culturale Române cooperează cu editurile care au publicat traduceri finanțate de ICR în perioada anterioară, astfel încât acele cărți să fie valorificate, fără noi costuri, de bibliotecile institutelor", arată Marga.

Etichete
Comenteaza