Benedict XVI, primul papă demisionar în ultimii 600 de ani

Benedict XVI, primul papă demisionar în ultimii 600 de ani
Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, papa Benedict XVI va redeveni Joseph Ratzinger din 28 februarie, ora 21.

După aproape opt ani de pontificat, ajuns la vârsta de 85 de ani, urmaşul lui Ioan Paul al II-lea în scaunul Sf. Petru, papa Benedict al XVI-lea se va retrage din fruntea bisericii catolice datorită problemelor de sănătate. Admirator al fostului cardinal german Joseph Ratzinger, Andrei Marga a făcut, pentru ZIUA de CLUJ, un portret pentru papa aflat în prag de retragere.

Admirator al papei Benedict XVI, autor al singurei monografii în limba română a suveranului pontif („Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger", 2010) şi traducător al scrierilor teologice ale fostului cardinal german, directorul Institului Cultural Român, Andrei Marga, invocă primele motive pentru care apreciază retragerea papei drept regretabilă. „Se ştia mai demult de această intenţie a papei, dar speram că nu va pleca de pe scaunul Sf. Petru. Această plecare trebuie regretată din mai multe considerente. În primul rând, Ratzinger a fost cel mai pregnant teolog care a stat pe scaunul Sf. Petru în ultimii 400 de ani. Nimeni n-a mai atins pregnanţa şi ponderea lui în teologia mondială. În al doilea rând, Ratzinger stăpâneşte foarte bine dosarele mondiale. Ştie bine documentele politice, sociale şi economice.

Lucrarea sa «Caritas in veritate» e una din cele mai profesioniste analize ale crizei începute în 2008. Pe de altă parte, cea mai recentă carte a sa, adună discursurile pe care le-a ţinut la Naţiunile Unite şi în Bundestag-ul german, pline de interpretări noi ale drepturilor omului sau ale problemelor ecologice. În al treilea rând, Joseph Ratzinger a reuşit să creeze o epocă a unei noi joncţiuni între ştiinţă, teologie şi filozofie, care foarte probabil îi va purta numele. În al patrulea rând, Joseph Ratzinger a fost foarte preocupat, în permanenţă, să arate ce înseamnă a fi creştin. El a argumentat cel mai convingător ideea că a fi creştin e mai mult decât a împărtăşi o învăţătură, a fi creştin e un mod de viaţă. Ratzinger însuşi a întruchipat calităţile de creştin, care, potrivit interpretării lui, încep cu sentimentul de frăţietate cu ceilalţi. Chiar prima lui carte a fost consacrată frăţietăţii creştine şi, în mod interesant, el a rămas consecvent în linia acestei cărţi. Iată, aşadar, doar câteva motive, ca primă reacţie, pentru a regreta plecarea lui Joseph Ratzinger din scaunul Sf. Petru", a comentat fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai".

Deşi un act rarisim în istorie, demisia papei Benedict XVI n-a fost tocmai o surpriză, pontiful anunţându-şi intenţia de a renunţa la funcţie în momentul în care nu se va mai simţi în stare să-şi îndeplinească obligaţiile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, din momentul intrării în vigoare a demisiei papei, va începe perioada „sede vacante", adică „locul vacant", urmând ca, în termen de 15-20 de zile să fie convocat conclavul cardinalilor, care vor alege noul papă. „Ar trebui să avem un nou papă pentru Paşti", a spus Lombardi.

 

Comenteaza