A fost instalat coșul de fum pe Capela Sixtină. Când începe conclavul pentru alegerea noului Papă și cât ar putea dura votul

A fost instalat coșul de fum pe Capela Sixtină. Când începe conclavul pentru alegerea noului Papă și cât ar putea dura votul
| Foto: X (ex Twitter) - @VaticanNews

Conclavul va începe săptămâna viitoare, iar cardinalii speră să aleagă un nou Papă cât mai repede posibil.

Vaticanul a început pregătirile pentru Conclavul ce va începe miercuri, instalând hornul de fum pe Capela Sixtină, prin care se va anunța alegerea noului Papă: fum negru indică lipsa unui acord, iar fum alb confirmă alegerea.

Vaticanul se pregătește de Conclavul care începe miercuri. Pompierii au fost suprinși de fotografii Reuters, în timp ce instalau hornul de fum, care va anunța alegerea următorului Papă.

Vineri dimineață, pompierii s-au urcat pe acoperișul Capelei Sixtine pentru a monta coșul de fum, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

După începerea întâlnirilor Conclavului, fumul va semnaliza dacă membrii au ajuns sau nu la un acord. Dacă fumul care va ieși pe coșul Capelei Sixtine va fi negru, înseamnă că membrii Conclavului nu au ajuns la un acord. Dacă fumul de culoare albă înseamnă că noul Papă a fost ales.

Cât timp noul Papă va fi ales, membrii Conclavului rămân în Capela Sixtină. Potrivit tradiției, după fiecare tur de scrutin buletinele de vot sunt arse. Procesul de vot este unul secret, iar nicio entitate din afară nu poate primi informații din interior.

Tradiția urmăririi coșului de fum a început încă din anul 1800. În fiecare zi a Conclavului, credincioșii se adună în Piața Sfântul Petru și urmăresc rezultatele votului.

Cardinalii speră să aleagă un nou papă într-un conclav scurt, de maximum trei zile, pentru a arăta unitatea Bisericii și pentru a evita impresia de divizare după moartea Papei Francisc. Conclavul începe pe 7 mai.

Dacă cardinalii romano-catolici nu vor alege un nou papă până în a treia zi a conclavului de săptămâna viitoare, lucrurile nu vor merge conform planului. Conclavele scurte, care durează câteva zile, transmit un mesaj de unitate.

Ultimul lucru pe care și-l doresc cardinalii este să arate că sunt divizați și că Biserica este în derivă după moartea Papei Francisc, scrie Reuters.

„Maxim trei zile”, a spus cu speranță cardinalul salvadorean Gregorio Rosa Chavez, înainte ca votul important privind alegerea noului Papă va începe pe 7 mai.

Durata medie a conclavelor din ultimii 10 ani a fost de 3,2 zile, iar niciun conclav nu a durat mai mult de cinci zile. Ultimele două alegeri, din 2005 și 2013, s-au încheiat în doar două zile.

Conclavul are loc în mai multe runde de vot până când un candidat obține majoritatea de două treimi, moment în care fumul alb anunță alegerea noului papă.

„Evident, cu cât sunt mai multe buletine de vot, cu atât lucrurile devin mai dificile. Dar semnele arată că vor să procedez rapid”, a spus Giovanni Vian, profesor de istorie creștină la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția.

Unii dintre cei 133 de cardinali care vor participa la conclav sunt considerați „papabili” de mult timp. Alții vor deveni mai vizibili doar în timpul întâlnirilor zilnice cunoscute sub numele de „congregații generale”, unde se discută viitorul Bisericii.

Alegerea noului Papă în primele 2 zile e semn bun
Votul din prima după-amiază a conclavului este adesea unul simbolic, în care mai multe nume sunt menționate, unele doar de respect sau prietenie, înainte ca votul serios să înceapă a doua zi.

Începând cu a doua zi, au loc două voturi dimineața și două după-amiaza.

Conform regulamentului, dacă nu este ales un papă în primele trei zile, cardinalii trebuie să ia o „pauză de rugăciune” de o zi înainte de a continua.

În curând se va vedea dacă există un favorit clar sau dacă va fi nevoie de un candidat de compromis, anunță Vaticanul.

„Dacă nu alegem rapid un nou papă, va arăta că susținerea pentru favoriți s-a stins foarte repede”, a spus reverendul Thomas Reese, preot iezuit și comentator al Vaticanului.

„Va întări și ideea că mulți dintre cardinali nu se cunosc foarte bine între ei”, a adăugat el.

Comenteaza