Omul de afaceri clujean Gânscă, achitat definitiv de instanţa supremă

Omul de afaceri clujean Gânscă, achitat definitiv de instanţa supremă
Omul de afaceri clujean Gicu Gânscă a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul în care a fost acuzat de DIICOT de manipulare a pieţei de capital.

În acelaşi dosar a mai fost achitat şi Rareş Nilaş, precum şi celelalte două persoane acuzate de manipularea pieţei de capital. Decizia a fost pronunţată de ÎCCJ cu puţin timp în urmă şi este definitivă.

Inculpaţii au fost achitaţi anterior şi de Curtea de Apel Cluj, dar procurorii DIICOT au atacat hotărârea cu recurs.

Cele cinci persoane acuzate în dosar au fost achitate şi de Curtea de Apel Cluj, la procesul pe fond.
"În şedinţa publică din data de 27 iunie 2012, Curtea de Apel Cluj a dispus, în baza dispoziţiilor art. 10 lit. d) C.pr.pen., respectiv lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, achitarea inculpaţilor Gânscă Gicu Agenor (pentru infracţiunea de manipulare a pieţei de capital în formă continuată) şi Nilaş Rareş Doralin, Oprean Ana Maria, Dascăl Sergiu Dan, Baboş Ionuţ Horea pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital în formă continuată şi fals informatic (ca urmare a schimbării încadrării juridice dintr-o singură infracţiune de manipulare a pieţei de capital în formă continuată)", au transmis reprezentanţii Curţii de Apel Cluj. Hotărârea Curţii de Apel a fost atacată de procurorii DIICOT Cluj.


Procurorii DIICOT Cluj au susţinut că omul de afaceri Gicu Gânscă s-a folosit de informaţii preferenţiale - inside trading - pentru a deveni proprietarul ACI Bistriţa-Năsăud. Omul de afaceri a fost acuzat că a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiunile companiei, iar ulterior ar fi oficializat tranzacţia cu ajutorul bursei.


"Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capital deoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, Bursa de Valori Bucureşti nerecunoscând aceste tipuri de tranzacţii", aratau procurorii DIICOT. Pe parcursul procesului de la Curtea de Apel Cluj, a fost solicitată de către avocaţi şi opinia Curţii Europene de Justiţie, dacă Piaţa Rasdaq constituie o piaţă reglementată în sensul dispoziţiilor Legii nr. 297/2004. Răspunsul Curţii Europene de Justiţie nu a fost unul tranşant.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Cluj susţin că Gicu Gânscă s-a folosit de informaţii preferenţiale - inside trading - pentru a deveni acţionar majoritar al ACI Bistriţa-Năsăud. Gânscă a fost acuzat de procurori că a achiziţionat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiunile ACI Bistriţa, iar ulterior ar fi oficializat tranzacţia cu ajutorul Rasdaq. Alături de acesta, au fost inculpaţi patru brokeri şi un avocat. Vezi detalii despre dosar

Comenteaza